Swisstech Convention Center by Richter Dahl Rocha & Associés architectes

Swisstech Convention Center

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

Located in the northern part of the campus of the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in the town Ecublens, this group of buildings is a whole area of the city of science, home essential radiation EPFL infrastructure.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

Ideally adjacent to the subway station linking Renens Lausanne, the complex includes a Conference Centre with a main maximum capacity of 3000 people living, building student housing with a capacity of 516 beds and a public outdoor space that unites the two buildings.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

The complex project also includes a shopping center, administrative spaces and services as well as restaurants and shops located at the place close to the subway station and parking for 275 vehicles.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

At the north entrance to the campus, the Congress Centre, as a beveled stone door is undoubtedly a new symbol and a landmark in the landscape.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

The metal ” shell ” of the Congress Centre, generated by the interior, gradually detaches soil and releasing large south facing ( home side) and north allowing natural light into the great room glass. The latter can be subdivided into different configurations – several small rooms to one large room flat for banquets or other events.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

These partitions are possible thanks to a system of mobile as well as a system of retractable seats walls. The Convention Centre is also home to a large foyer also used as an exhibition space, and the lower, various committee rooms distributed around a second home level.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

The supporting structure of the Congress Centre in the form of catamaran is composed of two large three-dimensional steel beams supported on two pairs of nuclei service reinforced concrete in the center and north of the building. South, these beams are cantilevered overhang.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

Coating coverage anodised aluminum contrasts with the more intimate and refined character of all natural wood interior trim. In turn, the light coating of interiors contrast with the imposing presence of vertical cores and large balconies of the room and the home.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

Despite the marked difference in language between the Convention Center and the rest of the complex, the whole unit is guaranteed by the use of similar materials and aluminum shutters are integrated into the facades of houses.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

In contrast with the buildings oriented public space where the brilliance of metal predominates – appropriate to the specific polytechnic material – the units have a more intimate and friendly character, with their colorful facades and interior patios. Source: Richter Dahl Rocha & Associés architectes.

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

Location: Ecublens, Switzerland
Architects: Richter Dahl Rocha & Associés architectes
Project Team: Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Claudia Dell’Ariccia, Antoine Baillie, Rita Erb, Aitor Juanbetz, Marco Turin
Team Lausanne: Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Kenneth Ross, Alexis Wintsch Philippe Papaux, Nicolas Adrien, Hilario Dahl Rocha, Marco Petruzzi, Barc Antoine, Martin Mouzo, Pascal Rossier, Mauro Branco, Mario Sousa, Maria Vela Losana, Baris Kansu, Christophe Gachnang, Marcello Monti, Stephanie Monney, Gribi Michel Laurent Berset, Philippe Marmillod, Martina Trobisch
Total Company: HRS Real Estate AG
Structural engineers: Daniel Willi Ingeni SA + SA
Geotechnical: Karakas & French SA
Engineer CVS: RG Riedweg and Gendre SA
Sanitary Engineers: Duchein SA
Electrical Engineer: BETELEC SA
Safety Engineer: Hautle Anderegg + Partner AG
Specialist facades: BCS SA
Acoustic specialist: AAB – Stryjeński & H. Monti SA
Scenography: Scéno Plus ( Montreal ) SonicDesign Distribution Sàrl
Landscape: The Landscape Workshop Jean- Yves Le Baron Sàrl
Artist: Catherine Bolle / Daniel Schlaepfer
Floor area: 14,165 m2
Year: 2014
Client: Credit Suisse Real Estate Fund Hospitality, Credit Suisse Real Estate Fund Living Plus, EPFL
Photographs: Fernando Guerra / FG+SG

Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG
Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG
Swisstech Convention Center
Photo © FG+SG

Swisstech Convention Center Swisstech Convention Center Swisstech Convention Center Swisstech Convention Center Swisstech Convention Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *