Arvo Pärt Sound Cloud by Coop Himmelb(l)au

Arvo Part Centre

Arvo Part CentreThe Sound Cloud takes reference from Arvo Pärt’s music as well as the dense pine forest. Its shape is derived from the song “Spiegel im Spiegel”, consolidating the main sequence spectrogram of the song into the curves of a roof.
Arvo Part CentreThis cloud of sound forms an introverted space within where the music is played and listened to and a space underneath that becomes the work and meeting place for the people interested in the legacy of the composer.
Arvo Part CentreThe cloud only touches the ground where it is thickened to house the performance space, and otherwise hovers between the trees, like the tree house of the observation platform, suspended in the natural environment of the forest.
Arvo Part CentreThe complex rooms of the program are organized in their functional groups and combined into a box building that is placed underneath the roof. Underneath the roof and in the center of the overall courtyard shape a poetic space is created within nature, where the memory of Arvo Pärt can reside.
Arvo Part CentreLocation: Laulasmaa, Estonia
Architects: Coop Himmelb(l)au
Design Principal: Wolf D. Prix
Design Partner: Karolin Schmidbaur
Design Architects: Sille Pihlak, Jan Markus Ludwig
Project Team: Benjamin Schmidt, Ernesto Mulch, Daniel Bolojan, Paul Hoszowski, Win Man, Ingrid Beyeler, Maryia Sakharevich, Jan Rancke, Markus Pillhofer
Acoustical and Theatre Design: Tateo Nakajima, Principal, Arup, New York
Lighting Design: Matt Franks, Associate, Arup, New York
3D Visualization: Luxigon, Los Angeles
Area: 53,775 m2
Year: 2014
Client: International Arvo Pärt Centre Foundation
Arvo Part Centre Arvo Part Centre Arvo Part Centre Arvo Part Centre Arvo Part Centre Arvo Part Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *