Dalarna Media Library by ADEPT

Dalarna Media Library

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

The new library of Dalarna University, Dalarna Media Library , is now officially open to the public. The building that reinterprets in a library multi- functional design is presented as a “spiral of knowledge” about  3.000 m2 that integrates naturally with the surrounding landscape Campus at the University of Dalarna Falun , Sweden.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

Together with an international team ADEPT has designed the library and the surrounding urban spaces as a meeting place with dynamic activities for students , staff and visitors at the University Dalarna.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

Dalarna Media Library is organized as a ’spiral of knowledge’ identifying a new library culture that stages a wide range of experiences and inspiration. The natural terrain of the surrounding landscape continues as a ramp that spirals up through the central atrium of the library  its heart  where all search of information and orientation take place.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

The spiral of knowledge creates a varied study environment allowing the students to move about in the heart space of the library or to withdraw to more quiet and calm areas along the facade.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

The variation of sound levels and the differentiation of activities creates a versatile library that is rich in experiences. The building has its very own spatial character uniting library and multi-media functions to create synergy with the existing university complex.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

The characteristic double facade with reflecting horizontal lamellae fronting a wood cladding is developed in collaboration with Danish artist Jeppe Hein.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

Instead of creating an isolated piece of art work Jeppe Hein and Adept has developed the competition design for the façade into a detailed and refi ned expression with an immateriality that mirrors its surroundings and the people in it with broken reflections.

Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose

The lamellaes are made from highly polished stainless steel while their wooden background is a Siberian larch. The new library is the main attraction and new entrance arriving to the university.

Dalarna Media Library
Photo © Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

To emphasize this, the surrounding spaces are transformed from a large parking lot to an integrated urban plaza, which handles the user and visitor fl ows at the same time as it optimizes the public spaces around the building into defi ned activity zones and intimite recreational areas.

Dalarna Media Library
Photo © Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

The library functions are pushed onto the new plaza marking the new main entrance with life and activities. Dalarna Media Library will come to attract the community of Falun acting as a motivating generator for both citizens and local businesses. Source: ADEPT.

Dalarna Media Library
Photo © Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

Location: Falun, Sweden
Architects: ADEPT
Competition Team: Adept, Rambøll, Sou Fujimoto, Topotek1, Bosch & Fjord
Engineers: Ramböll Sweden Ab, Sweco Systems Ab, Brandskyddslaget
Contractor: Hmb Construction Ab
Artwork: Facade Developed In Collaboration Btw Adept And Artist Jeppe Hein (Dk)
Area: 3000.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Wilhelm Rejnus & Linus Flodin, Kaare Viemose

Dalarna Media Library
Photo © Wilhelm Rejnus & Linus Flodin
Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose
Dalarna Media Library
Photo © Kaare Viemose
Dalarna Media Library
Photo © Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

Dalarna Media Library Dalarna Media Library Dalarna Media Library Dalarna Media Library Dalarna Media Library Dalarna Media Library

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *