Nieto Sobejano Arquitectos wins Arvo Pärt Centre competition

Arvo Part

Arvo Part
1st Prize: Nieto Sobejano Arquitectos

The President of Estonia announced the winners of the International Competition for the design of the Arvo Pärt Centre. The jury composed by Michael Pärt, from the Arvo Pärt Centre, the Japanese architect Sou Fujimoto as well as members of the Union of Estonian Architects and local authorities has unanimously decided to award the project by Nieto Sobejano Arquitectos (Madrid / Berlin) with the First Prize.

Arvo Part
1st Prize: Nieto Sobejano Arquitectos

Organised by the Arvo Pärt Centre Foundation, the two-stage competition attracted 71 entries in a first phase that led to a second stage with 20 invited International and Estonian architectural offices, among them:

Arvo Part
1st Prize: Nieto Sobejano Arquitectos

Allied Works (USA), Claudio Silvestrin (Great Britain), Coop Himmelb(L)Au (Austria), Henning Larsen (Denmark), Jensen & Skodvin (Norway),Kersten Keers David van Severen (Belgium), Nieto Sobejano (Spain), OFIS (Slovenia) , Rick Joy (USA), Zaha Hadid (Great Britain).

Arvo Part
1st Prize: Nieto Sobejano Arquitectos

The jury decided to give the following prizes:
-1st Prize: Nieto Sobejano Arquitectos
-2nd Prize: Allied Works
-3rd Prize: Siiri Vallner, Indrek Peil, Üllar Ambos ja Joel Kopli Eesti

Arvo Part
2nd Prize: Allied Works Architecture

The Arvo Pärt Centre was founded in 2010 by thehighly recognized and internationally respected Estonian composer, Arvo Pärt, with the aim of preserving and studying his creative heritage.

Arvo Part
3rd Prize: Siiri Vallner, Indrek Peil, Üllar Ambos ja Joel Kopli Eesti

The new building will be built in a natural landscape located on a peninsula covered with a dense pine forest, 35 km from Tallinn. The winning proposal by Nieto Sobejano is conceived as a sequence of interconnected public and private spaces below a large single roof.

Arvo Part
Special prize: COOP HIMMELB(L)AU

The program of uses includes the foundation’s archives, library, workshops, office rooms, as well as exhibition spaces and an auditorium for concerts, performances, conferences, and films.

Arvo Part
Special prize: Henning Larsen Architects/Anne Marie Galmstrup

The project seeks a balance between the intimacy of Arvo Pärt’s musical compositions and the powerful beauty of the Estonian landscape. The radical decision of preserving all the pine trees, generates a dialogue between the unitary structure of the roof and the playful disposition of the courtyards, an interpretation of void and silence as the hidden protagonists of architecture and music.

2 Comments

  1. It’s a shame ʏou don’t have a donate button! I’d witɦout
    a doubt donate tto tҺiѕ brilliant blog! I suppose fߋr now i’ll
    settle fоr book-marking ɑnd adding yoսr RSS feed to
    my Google account. I lօok forward tο fresh updates and wіll share tɦis blog with mу Facebook ǥroup.
    Talk ѕoon!

    Check оut my Һomepage ease acid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *