B&F Wien headquarters by Delugan Meissl

B and F Wien headquarters

B and F Wien headquartersThe new headquarters of the funeral parlour B&F Wien – Bestattung und Friedhoefe GmbH accommodate both operative as well as administrative spaces. A core element of the new building is the client area with adjacent exhibition areas for tombstones, urns and coffins.
B and F Wien headquartersThe building is situated on the city’s main access road, the Simmeringer Hauptstraße which intersects the central graveyard since its extension in the 1920s.
B and F Wien headquartersDuring the course of history, these traditional resting grounds have been upgraded several times by the construction of high quality functional buildings.
B and F Wien headquartersUnder consideration of the visual axes –Entrance number 2, and the crematorium in the north-west, the administration centre blends in as a dramatic addition to the overriding urban space, incorporating the surrounding archaic constructions.
B and F Wien headquartersThe transitional space between inside and outside is designed as a green and weather-protected courtyard. The path towards the main entrance is framed by temporary sample graves and stonemasonry.
B and F Wien headquartersAn optical connection to the green exterior is generated by high glass panels which also transmit an atmospheric continuation of the landscape. The ample client area is divided into different functional zones which intersect seamlessly.
B and F Wien headquartersThe open space is structured by centrally located consultation desks and south-easterly oriented private niches are designed as discretion areas for personal care. The exhibition space for coffins and urns is located in the rear part of the ground floor area.
B and F Wien headquartersThe clear functional separation between client and office spaces is consituted by a centrally located staircase. The upper level hosts offices and a common room with an adjacent terrace, as well as rooms and spatious open areas for staff.
B and F Wien headquartersThe views towards the surrounding landscape are studiously framed, hence creating intense visual relationships with the outside and increasing the quality of these indoor areas. The external landscaping concept envisages a discreet, timeless formulation of plants and structures pertaining to the classical graveyard design.
B and F Wien headquartersLocation: Vienna, Austria
Architects: Delugan Meissl
Project manager: Philip Beckmann
Project Team: Alejandro Carrera, Gerhard Gölles, Michael Lohmann, Felix Lohrmann, Eva Schrade, Christian Schrepfer
Landscape Planning: Rajek Barosch Landschaftsarchitektur
Structural Engineering: Werkraum Wien Ingenieure ZT GmbH
Building Physics: K2 Bauphysik GmbH
HVACR/ Electrics: IC Consulenten ZT GmbH
Traffic planning: AXIS Ingenieurleistungen ZT GmbH
Fire prevention: Prüfstelle für Brandschutztechnik
Light Planning: Hailight Lichtplanung Andreas Haidegger
Kitchen Planning: Stria Ingenieurbüro für Großkuechenplanung
Year: 2012
Area: 4,046 sqm
Photographs: Herta Hurnaus
B and F Wien headquarters B and F Wien headquarters B and F Wien headquarters B and F Wien headquarters B and F Wien headquarters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *