Prince’s Building by SPARK

Construction of the Prince

Construction of the PrincePrince’s Building is located at the southern tip of Shenzhen on the Nantou Peninsula, in an area of outstanding natural beauty, surrounded by water on three sides, Shekou wraps around the verdant Danan and Xiaonan mountains. It is this relationship between dramatic subtropical oceanfront scenery and rich human activity that generated the inspiration for SPARK’s design.
Construction of the PrinceOn a broad urban scale, the office tower will be the project’s most distinctive component. Located on the corner of Taizi and Gongye third roads the office tower rises from a new verdant public square to a height of 27 levels marking the location of the most important commercial and leisure destination in Shekou. The tower has been designed to provide 1100m2 of column free flexible floorplates with full digital connectivity to meet the demands of 21st century office users.
Construction of the PrinceIn order to enhance the elegance of the tower’s proportions the glazed façade of the upper levels is accentuated by slender aluminium louvres designed to catch the sun and lend a layered shifting quality to the top of the towers. The tower’s base is connected to the adjacent retail pavilions both physically and materially at level three where the horizontal stone façade of the pavilions merges with the tower façade grid anchoring the tower and bringing visual continuity to the entire development.
Construction of the PrinceThe uppermost terrace is connected directly to the office tower at level three to allow office users direct year round weather protected access. The architecture, landscape and Interiors all work in harmony to provide Prince’s Building Development with its richly layered, distinctive identity. More than just a commercial building the office suites are Shekou’s premier address for business and lifestyle. At the scale of the individual urban block, one’s experience will be dominated by the five conjoined retail pavilions.
Construction of the PrinceFour pavilions will be clustered around the central courtyard and the fifth pavilion – a lantern pavilion – which sits at the heart of the triangular site. “We have created spaces between the perimeter pavilions to connect the development directly to the city,” explains SPARK Director Stephen Pimbley. “These will provide routes into and through the urban retail gardens and fully integrate the project with the wider urban fabric,” he says.
Construction of the PrinceThe four-storey pavilions will be clad in horizontally layered strips of stone inspired by the rock strata of the adjacent mountains. These will lend the project a human scale while allowing full integration of retail and advertising signage in synergy with the architecture. The corners of the pavilions will be curved to soften the architecture and encourage pedestrian flow. All the pavilions will have continuous glazed shop fronts at ground-floor level facing out into the city and maximising retail frontage.
Construction of the PrinceInspiration for the landscape design was drawn from the human-oriented scale of Shekou and the rich natural landscape surrounding the town itself – including the rich layers of rock in the surrounding mountains. The distinctive synergy between indoor and outdoor spaces offered the opportunity to create a seamless integration of interior and landscape design in and around the retail components.
Construction of the PrinceThe landscape will weave through the development in physical and conceptual synergy with the horizontally layered architecture. It will be composed of banded stone layers punctuated by elegant metallic accent strips, which will glow at night. The accent strips were inspired by the seams of precious elements found in naturally occurring rock formations. As the tower approaches street level, the perimeter landscaping will soften the base of the building. Explains Peter Morris, Project Associate.
Construction of the PrinceLocation: Shenzhen, China
Architect: SPARK
Project Director: Stephen Pimbley, Lim Wenhui
Project Associates: Carlo Joson, Peter Morris
Project Team: Cynthia Liau, Rafal Kapusta, Lintang Wuriantari, Darmaganda, Mark Mancenido, Olivia Wong, Fabian Ong, Paula Zheng, Arnold Galang, Natasha Hill
GFA: 71,600sqm (Office: 47,200sqm, Retail: 20,400sqm, Bus Terminal: 4000sqm)
Year: 2014
Client: China Merchants
Construction of the Prince Construction of the Prince

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *