Redevelopment of a School in Mid-levels by Ronald Lu & Partners

Redevelopment of a School

Redevelopment of a SchoolA Forest of Wisdom
Conceptual Design for a College in Hong Kong’s Mid-Levels
“School began with a man under a tree, who did not know he was a teacher, sharing his realization with a few, who did not know they were students.”
-Louis Kahn (1901-1974), Architect and Philosopher
Redevelopment of a School“Tree+Houses”: House as Home
The design intention is for the school to be a forest of wisdom, where students learn and interact under, within, or on top of the “trees”. Built in the form of “trees” and “houses”, this concept gives the building a unique identity which in turn gives it the potential to become a landmark in the local context.
Redevelopment of a SchoolThe Tree+Houses design also creates an extra “ground” for outdoor events.
The architect created six “trunks” at the bottom of the school, which represent the six Houses of the college. At the school, each House represents a family within the wider community. Strong bonds exist between students and teachers within each House. The design highlights and brings out the best of this important value, and provides a place for students from different ages of the same House to interact and enjoy a sense of home.
Redevelopment of a SchoolThe Leaves: Form Follows Activity  
Above the tree houses are three storeys of teaching facilities, providing a multi-purpose room, classrooms, function rooms and library. The traditional classroom setting is a monotonic space, catering for the direct “spoon-feeding” learning model. A learning platform with a diversity of spatial qualities, on the other hand, allows different learning activities to occur in the same place.
Redevelopment of a SchoolThe form begins at the microscopic point of view: the architectural form is driven by the design and disposition of its smallest component, the basic classroom module, which can be varied in shape and fenestration to suit different activities. Thus, each classroom is partitioned by moveable panels, facilitating spill-out into the breakout spaces and providing opportunities for different spatial arrangements for learning and playing.
Redevelopment of a SchoolEvery Space is an Event Space
No space is ever solely “circulation space”. Therefore, every space induces activities and forms a dialogue with its immediate surroundings. These spatial links created between learning environments help to achieve synergy among the teachers and students at the school. A space might be used as art gallery, installation exhibition hall or for other creative art performances.
Redevelopment of a SchoolThe Sky Playground
Meandering in and out of the building footprint, a green layer will define the building envelope and take the form of a “tree crown”. The three-dimensional roof-scape will provide an extra “ground” for outdoor activities, where teachers and students can create experiences in an arena-like atmosphere. Other sports facilities are located at the ground floor or basement level.

Redevelopment of a SchoolTHE CONCEPT
01 Houses in a village
Starting from the main entrance, a Main Street connects all the Houses and the Forum – the Learning Resources Centre. Together, the six Houses form a village which represents the school.
Redevelopment of a School02 The Forum and Clustering modules
Located at the heart of the school and connected to all floors, the Learning Resources Centre serves as a forum for students to exchange ideas and engage in discussions. Learning platforms for each stream are arranged in clustered modules and organized around a breakout space in hexagonal form. This corridor-less spatial organization is highly efficient and flexible, and is able to adapt to different curriculums.
Redevelopment of a School03 The Art Exhibition
Creative Arts should not be contained within boundaries. As such, these areas spread outwards and around, in the “in-between spaces” of the clusters.
Redevelopment of a School04 The Campsite
The large all-weather assembly space provided is known as the Campsite. This can easily and readily be subdivided into separated learning platforms.
Redevelopment of a School05 Tree Crown and the Sky Playground
Meandering in and out of the building footprint, a green layer defines the building envelope and take the form of a “tree crown”. The three-dimensional roof-scape provides an extra “ground” for outdoor activities, where teachers and students can create experiences in an arena-like atmosphere. Courtesy by Ronald Lu & Partners
Redevelopment of a SchoolLocation: Mid-levels, Hong Kong, China
Architect: Ronald Lu & Partners
Site Area: 880 sq.m.
Year: 2014
Category: Competition Entries

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *