Abadan Residential Apartment by Farshad Mehdizadeh

Abadan Residential Apartment

Abadan Residential ApartmentThe project is located in the south west of Iran, in a border city “Abadan” which was destroyed during the war. Since these years, the fast way of construction in this city has reduced the quality and faded the architectural culture which was more sustainable and compatible with local climate.
Abadan Residential ApartmentThis project could not only survive the local architecture elements such as cantilevers but also improve them through applying new design techniques. The site’s north-south orientation was challenging in terms of day lighting and heating-cooling control. The striking form of the building, with its overlapping roof, is a direct result of this challenge.
Abadan Residential ApartmentThe form is shaped in a way to prevents excessive heat from entering the building and aids retention of internal temperatures. The material which is chosen in the façade is a local material and completely suited in dusty weather condition of this city. Another construction factor is controlling primitive and local techniques in a way to support complicated and sustainable form and reduce the construction costs which was one of the client requests.
Abadan Residential ApartmentConcept
The main idea of this project consists of a box full including different utilities of a residential building, arranged in regard to its location and the environment of nearby areas. In order for this box to be implanted, it has to be folded like a jelly roll. Thus new spaces are created and the box functions as a service provider for them.
Abadan Residential ApartmentTransformation of functions and utilities in the box because of this folding is a topological change that supports the newly created spaces.  Finally, the box orients itself and transforms its shape to capture proper light. With prominence and growth of some parts, the light flux is fully controlled and direct rays are blocked to the box.
Abadan Residential ApartmentOne of main factors in orientation of form is the runway of Abadan airport which on the left side of the building. So the upper part of the form opens itself to a magnificent perspective of the airport. Openings are important factors in orientation of the final form.
Abadan Residential ApartmentThe direction of building -excluding openings- is toward north. But with openings, the form changes its direction and the upper part rotates against its original geometric direction. Due to imperfect condition in terms of material, construction techniques and skilled labor, the designer himself was hired as the supervisor of the project.
Abadan Residential ApartmentSustainability
The climate in Abadan had a major influence on the design process. The average temperature in summer is about 40 degrees, Therefore the techniques are required in order to control the temperature inside the building and prevent wasting energies. So the floors cantilevers were calculated and angled according to the sun movement during a day to make shadow and protect the windows from the direct sunlight.
Abadan Residential ApartmentAnother solution which used to control the light and heat was designing an especial detail for the windows and the walls between them. The walls thickness increased to 80 centimeters and the windows shifted back in to the wall to make shelter for each window. In order to utilize entire thickness of the wall, the space between each two windows designed as a closet. Also, the closets make the façade double layer which is another solution for saving energy. Source by Farshad Mehdizadeh.
Abadan Residential ApartmentLocation: Abadan, Iran
Architect: Farshad Mehdizadeh
Project Team: Raha Ashrafi Amineh, Shima Moradi, Mandana Tanbakooi, Mohammad Hoorjandi
Area: 160 m2 (Building Footprint), 640 m2 (GFA)
Year: 2013
Client: Mina Fallah, Mastaneh Karahmadi
Abadan Residential Apartment Abadan Residential Apartment Abadan Residential Apartment Abadan Residential Apartment Abadan Residential Apartment Abadan Residential Apartment Abadan Residential Apartment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *