Mediateca de Carballo by Óscar Pedrós

Mediateca de Carballo

Mediateca de CarballoThinking on a 21th. Century library -as a friend of mine would say-, is like wondering about a book´s cemetery”. At that point, all efforts must conciliate architectonic non-variable values as sequence, promenade and staying with immateriality brought by new technologies.
Mediateca de CarballoThere is no other solution than sharing jealously material space with virtuality to avoid Carballo´s newest building ending as book warehouse.
Mediateca de CarballoThe building is placed in Carballo, a medium-sized spanish village (30.000 inh.), 35 km. far away from A Coruña, Galicia, Northwest Spain. Urban atmosphere is strongly rude,full of party walls and unfinished housing blocks.
Mediateca de CarballoThe building becomes quite hermetic and opens itself to an inner patio acting as an open space for reading. An U-shaped ground floor surrounds a central patio with controlled access from outside.
Mediateca de CarballoThis patio behaves as an extension of future public space northwards. First floor closes itself in a O-shaped diagram.
Mediateca de CarballoMedia-readers access through two staircases placed on both ground floor U-wings, closing a spiral-path so movement and discovering inner space become a natural sequence.
Mediateca de CarballoTeen/adult worlds converge in fiction and comic (N) and music & media (S). Third piece is a sloping recitals room & reader´s club. This piece is oriented west, covering an open-air space for performances.
Mediateca de CarballoFloorplans are designed following the complicated plot´s geometry to get a better ratio of profit in relationships between inner and outer space, melting the threshold between them.
Mediateca de CarballoThe final budget (including furniture) was 764,00 €/sqm. Definitely low-cost architecture. Source by Óscar Pedrós.
Mediateca de CarballoLocation: Rúa Pontevedra, 15100 Carballo, A Coruña, Spain
Architects: Óscar Pedrós
Construction Management: Óscar Pedrós
Structure: E3 Arquitectos
Quantity Surveyor: Jesús Gende Gerpe
Installation: Juan Seoane Ferreiro
Construction: Ogmios Proyecto S.L
Graphic Support and Collaboration: Alejandra García
Area: 1,570 sqm
Year: 2013
Photographs: Héctor Santos -Díez
Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo Mediateca de Carballo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *