Tate Modern Extension by Herzog & de Meuron

Tate Modern Extension

Tate Modern ExtensionLike the original Tate Modern, the new building is designed by Herzog & de Meuron and will present a striking combination of the raw and the refined, found industrial spaces and 21st century architecture. The building will rise 64.5 metres above ground in 11 levels, its height responding to the iconic chimney of Giles Gilbert Scott’s power station.
Tate Modern ExtensionIf the Turbine Hall was the defining emblem of Tate Modern’s first stage, the vast oil tanks, at the base of the building, will become as closely associated with the new building. These raw industrial spaces will retain their rough-edged atmosphere to become an unforgettable performance and exhibition venue.
Tate Modern ExtensionSocial spaces will include a new Members Room, a Level 10 restaurant, and a public terrace on Level 11 all with outstanding views across the capital. The building will be a model of environmental sustainability, setting new benchmarks for museums and galleries in the UK.
Tate Modern ExtensionIt will draw much of its energy needs from heat emitted by EDF’s transformers in the adjoining operational switch house. With a high thermal mass, frequent use of natural ventilation, and utilisation of daylight, the new building will use 54% less energy and generate 44% less carbon than current building regulations demand.
Tate Modern ExtensionThe new building increases the display space by 60% over 11 main levels. Its form is complex, with an irregular ground plan largely dictated by site constraints. The concrete tank lids have been demolished to enable use of the tank interiors. The west tank forms the basement level (level 1) of the new structure, with mezzanine levels inserted.
Tate Modern ExtensionThe other two have been refurbished as “as found” gallery space, with heightened walls, new roof slabs and above-ground landscaping. Entry is via a lobby in part of the switch house, connecting to the Tate’s Turbine Hall at basement level.
Tate Modern ExtensionAbove ground, Tate Modern II rises in a truncated twisting pyramid, with sharp corners and inward creases, breaking the facades into complex geometries – in response to the rectilinear monumentality of the main building. The old and new buildings connect at levels 1 and 2, and at 5 via a new bridge to the switch house.
Tate Modern ExtensionThe eastern end of the switch house and old terrace have been retained, and a new steel frame provides 18m spans for gallery use at the western end. New columns positions have been carefully placed to match existing.
Tate Modern ExtensionSoil & groundwater Tate Modern is located on the site of the UK’s first oil-fired power station on the south bank of the River Thames in London. Tate Modern II, an extension to it, is sited behind it on ground with a complex history of potentially-contaminative industrial activities, including asbestos, gas, engineering, chemical and printing works.
Tate Modern ExtensionOur work as project environmental consultants has included the detailed assessment of soil gas regimes and groundwater regimes, a review of historical and existing data, ground investigations, chemical testing and monitoring. Additional risk assessment for infiltration systems as well as input into BREEAM assessment work has also been completed. The building will be completed in December 2016.
Tate Modern ExtensionLocation: London, UK
Architects: Herzog & de Meuron
Structural and facade engineering: Ramboll
Mechanical and electrical engineers: Max Fordham
Coordination: Cyril Sweett
Construction management: Mace
Project manager: Gardiner & Theobald
Area: 23,400 m2
Cost: £ 250 milion
End costruction: 2016
Client: The Board of trustees of the Tate Gallery
Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension Tate Modern Extension

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *