The Elastic Perspective by NEXT Architects

Elastic Perspective

The-Elastic-Perspective-by-NEXT-Architects-01A rusty steel ring is gently draped upon a grass hill in Carnisselande, a Rotterdam suburb. It’s a giant circular stair leading the visitor up to a height that allows an unhindered view of the horizon and the nearby skyline of Rotterdam.
Elastic PerspectiveThe path makes a continuous movement and thereby draws on the context of the heavy infrastructural surrounding of ring road and tram track. While a tram stop presents the end or the start of a journey, the route of the stairway is endless.
Elastic PerspectiveNEXT architects designed the stair for a local art plan commissioned by the municipality of Barendrecht . Because of its structure, the shape of the object is hard to perceive; every perspective generates a new image with which the design is not only a contextual but also a very literal answer to the given context of the local art plan: an Elastic Perspective.
Elastic PerspectiveBased on the principal of the Möbius strip, the continuous route of the stair is a delusion: “We are intrigued by the Mobius strip, by its characteristic of having only one surface, no top nor bottom.
Elastic PerspectiveWhen used as a path, it suggests a continuity, but crossing that path is – at least physically – an impossibility. It’s that kind of ambiguity that we recognized in the inhabitants of this suburb: mentally they still feel very much connected to their mother town Rotterdam, but in daily life they are definitively disconnected.
Elastic PerspectiveWith the Mobius strip stair we offer them a glimpse towards the Rotterdam skyline, but to continue their trip, they have to turn backwards, facing the context of their everyday life, Carnisselande.”
Elastic PerspectiveRotterdam, by tram just minutes away, but in perception and experience tucked behind infrastructure and noise barriers; far away, so close. Source by NEXT Architects.
Elastic PerspectiveLocation: Buitenpolikliniek Carnisselande, The Netherlands
Architects: NEXT Architects
Project Team: Marijn Schenk, Bart Reuser, Michel Schreinemachers with Joost Lemmens, Marieke Spits, Anne Ricard, Agata Piet
Engineering: ABT consult, Velp
Contractor: Mannen van Staal, Leeuwarden
Year: 2013
Client: Municipality Barendrecht
Photographs: Sander Meisner
Award: National Steel Prize 2014
Elastic Perspective Elastic Perspective Elastic Perspective

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *