Long Museum West Bund by Atelier Deshaus

Long Museum West Bund

Long Museum West Bund
Photo © Xia Zhi

Long Museum West Bund is located at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai Municipality, the site of which was used as the wharf for coal transportation.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

Before the commencement of the design, a Coal-Hopper-Unloading-Bridge of about 110m in length, 10m in width and 8m in height, which was constructed in the 1950s, is remained with a two-storey underground parking completed as early as two years ago.

Long Museum West Bund
Photo © Xia Zhi

The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure.

Long Museum West Bund
Photo © Xia Zhi

As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

Such structure cannot only shield the human body in conformation, moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

The flowing exhibition space under the overground as-cast-finish concrete “vault-umbrella” and the “white box” exhibition space on the first underground floor are connected with spiral ladders downward.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

The parallel tensility highlighting the space,primordial but realistic, and the art exhibition from the ancient, modern and contemporary periods, has displayed an exhibition space featuring the temporality.

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

Location: Longteng Avenue, Shanghai, China
Architects: Atelier Deshaus
Architect In Charge: Liu Yichun, Chen Yifeng
Project Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Wang Longhai, Wang Weishi, Wu Zhenghui, Wang Xuepei, Chen Kun
Structure, Electrical & Mechanical Engineer: Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.
Structure, Electrical & Mechanical Design Team: Chao Si, Zhang Zhun, Shao Xiaojian, Shao Zhe, Zhang Ying, Shi You, Li Weijiang, Kuang Xingyu, Zhou Zhili
Lighting Design: Shanghai Guangyu Lighting Design Co., Ltd.
Site Area: 19337sqm
Area: 33007.0 sqm
Year: 2014
Client: Shanghai Xuhui Waterfront Development, Investment & Construction Co., Ltd.
Photographs: Su Shengliang, Xia Zhi

Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang
Long Museum West Bund
Photo © Xia Zhi
Long Museum West Bund
Photo © Xia Zhi
Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang
Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang
Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang
Long Museum West Bund
Photo © Su Shengliang

Long Museum West Bund Long Museum West Bund Long Museum West Bund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *