Szczecin Philharmonic Hall by Barozzi Veiga Studio

Philharmonic Hall

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

The Philharmonic Hall is build on the historical site of the old ‘Konzerthaus’ that was demolished during the Second World War. The new concert building creates a link to this cultural past and is a new architecture open to the city and its visitors. The project aims to be present in the urban landscape, a reference building that people can identify and orientate with. People can easily meander from the big plaza in front of the building towards the spacious entrance hall of the philharmonic building, creating a continuous dialogue between the building and its surrounding.
Philharmonic HallEssential and Expressive
The Philharmonic Hall aspires to a pure and clear architecture, which condenses its strength in a few expressive elements. The new building adopted the vocabulary of the city’s historical façades and the surrounded urban landscape. The project extrudes from the shapes of the typical steep roofs, the vertical divisions of the urban blocks, the churches’ neo-Gothic adornments and the picturesque towers scattered through the old city centre. The new building emerges, both in volumetric language as materiality, from the nearby shipyards with its industrial architecture of masts, cranes.

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

The Philharmonic Hall is gradually being configured by the sum of all this. Its towering shapes defines the structure of the entire volume. Like a musical composition, its build up from small scale elements which together form a whole. It finds a balance between mass and verticality, looking for a new rhythm, between the abstract and emotion. The project clad in translucent glass strives to emphasises a contrast to its immediate environment. It looks like an immense crystal, a vibrant and almost transparent object whose appearance keeps changing with the refl ections of the seasons, the sky and the city. The Philharmonic Hall will be an entirely new accent in the old city centre, symbolizing Szczecin’s transition.

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

Function and Use
The Philharmonic Hall is mainly focused on musical and cultural performances. This program will not only be performed in the concert halls but spread out all over the building. The different scales and variations of public spaces, acoustic claddings and studied illumination create the possibility that all spaces can be used as a scenario of different kinds of spectacles and cultural events.

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

The monumental entrance hall is a large empty space with lots of daylight entering from the skylights in the roof. The hall is shaped by the volumes of the two concert halls and a theatrical staircase. This staircase is a spatial experience in itself, bringing users through the diff erent levels of the building. Passing from the entrances to the concert halls, by the elegant VIP room to a spectacular multifunctional space just below the pitched roof.
Philharmonic HallThis multifunctional space can be used for exhibitions, conferences or other cultural events and has big voids that create views and interactions with the entrance hall. The concert halls are thought as two boxes suspended inside the building. Diff erent foyers are organised around these volumes creating a spacial route through the building. The main symphonic hall seats 951 people to enjoy the pleasures of making and listening to music. The space appears as a warm, golden space with the charm of an classical concert hall.

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

The impressive triangular shapes on the walls and ceiling are designed to create a sublime acoustic. Like in the entrance hall natural light can enter from big skylights at the front and backside of the symphonic hall. This natural light changes the golden surface of along the seasons. The chamber hall has a capacity of 192 seats. This black box has a simple curved ceiling and can host all kind of small concerts and performances. A big window at the back of the audience brings natural light in the space. The new building is the residence of the Philharmonic orchestra of Szczecin including all its functions of repetition spaces, changing rooms, administration.
Philharmonic HallMaterial and Technology
The façade of the Philharmonic Hall is designed to achieve a homogeneous appearance, both by day as by night. The vertical shapes defi nes the structure of the entire volume of the building and is refl ected in the silhouette of the building as a whole. The double skin façade gives an intelligent answer on the question how to enclose the building with a uniform appearance, even with a very complex program inside. The double skin provides an improved global acoustic insulation, and has a natural ventilation to avoid overheating.
Philharmonic HallAll around the perimeter of the building a innovative system of LED lighting is designed and turns the building in a glowing light box by night. The roof continuous the same language of colour and pattern as the façade. A multilayered pack with a white corrugated aluminium fi nish clad the big steel trusses. For sustainable reasons diff erent roof packages have been designed with the same exterior appearance and thermal insulation but with diff erent acoustic performances. The interior skin of the façade was designed to perform as an acoustic wall. Its vibrant vertical rhythm follows the entrance hall, and continuous to the diff erent foyers around the concert halls.

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

The perfect acoustic performance of this walls is adapted for a great amount of visitors and creates the possibility to organise diff erent types of cultural events. For structural and acoustic reasons both concert halls are build in concrete. The symphonic hall is and open up box: a light steel structure covered with a carefully designed wooden cladding suspends over the audience and orchestra and provides excellent acoustics. In contrast to the progressive exterior envelope, the focus of the interiors is the use of traditional craftsman’s techniques and materials: handmade hydraulic floor tiles, the use of gold leaves gilding for the symphonic hall.

Philharmonic Hall
Photo: © Simon Menges

Location: Szczecin, Poland
Architects: Barozzi Veiga Studio
Project leaders: Pieter Janssens, Agnieszka Samsel
Project Team: Marta Grzadziel, Isak Mayor, Petra Jossen, Cristina Lucena, Cristina Porta, Ruben Sousa
Local architect: Studio A4 Sp. O.Ö. Jacek Lenart
Structures: Boma S.L., Fort Polska Sp. O.Ö. Equipment
Gla Engineering: Sp. O.Ö. / Elseco Sp. O.Ö. / Anoche Iluminación Arquitectonica
Acoustics: Arau Acoustic
Facade: Ferres Arquitectos Y Consultores
Year: 2014
Photographs: Simon Menges
Philharmonic Hall Philharmonic Hall Philharmonic Hall Philharmonic Hall Philharmonic Hall Philharmonic Hall

17 Comments

  1. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking
    through some of the post I realized it’s new to me. Anyways,
    I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and
    checking back often!

  2. Fantastic items from you, man. I have take into account your stuff previous to and you are just extremely great.

    I actually like what you’ve received right here, really like what you’re stating and the best way through which you say it.
    You’re making it entertaining and you continue to take
    care of to stay it sensible. I can’t wait to read far more from you.
    This is actually a wonderful site.

  3. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the
    layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it
    yourself? Either way keep up the nice quality writing,
    it’s rare to see a nice blog like this one today.

  4. You could definitely see your enthusiasm in the article
    you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
    All the time go after your heart.

  5. What’s up i am kavin, its my first time to
    commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could
    also create comment due to this good post.

  6. Thanks for the good writeup. It in truth was once a amusement account it.
    Glance complicated to far delivered agreeable from you!
    However, how can we communicate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *