Theatre de Stoep by UNStudio

Theatre de Stoep

Theatre de StoepThe Municipality of Spijkenisse tomorrow celebrate the official opening of its new cultural venue for the city. UNStudio’s design for Theatre responds to the current cultural invigoration of the city by merging the archetypal function of a theatre with the specific requirements of a regional theatre and its requisite to cater to the varied needs of the local community.
Theatre de Stoep“In contrast to today’s mediatised culture, theatre offers the participatory experience of the live event, often appropriately referred to as ‘liveliness’: the ‘magic of live theatre’, understood as the strange, elusive energy between audience and performer, the community forged together and the momentary collaboration necessitated by the live event” says Ben van Berkel of UNStudio.
Theatre de StoepThe design for the Theatre Spijkenisse focuses on the placement and orientation of the building in the urban location, whilst simultaneously providing architectural solutions for programming needs and public access.
Theatre de StoepThe placing of the programmes within the building aims for efficient routing through the theatre, coupled with a logical relationship to the surroundings, whilst the design and placement of the various volumes make use of the natural variations in the levels of the site.
Theatre de StoepIn the design of the 5,800 m2 building a larger and a smaller theatrical space (with the main auditorium seating up to 650 guests and the smaller hall accommodating 200), several interlinked foyers, a grand café and a restaurant, an artist’s café, a VIP lounge, numerous dressing rooms, multifunctional rooms and offices are all brought together within one volume.
Theatre de StoepThe placement of the various internal volumes results in a building in the form of a flower, with a large, column-free central foyer forming the heart of the structure. From the main foyer, a sculptural stairway forms the binding element towards the entrances to the auditoria, while the handrail of the stairway seamlessly molds itself into functional surfaces and furniture elements.
Theatre de StoepDuring the day the lower glass portion of the facade enables daylight penetration directly from both the front of the theatre and from above, throwing daylight deep into the foyer and above the stairs leading to the auditoria. In the evening a warm and inviting atmosphere is created through the use of both colour and artificial lighting.
Theatre de StoepAbove the glazed lower levels of the facade, the upper portion comprises two layers of aluminium, Glimpses of the purple coloured back layer can be seen through circular perforations in the outer white panels, with LED lights fitted between the two facade layers to light the building in the evenings.
Theatre de StoepTheatre de Stoep hosts a wide variety of performance types, including plays, opera, cabaret, musicals, concerts, youth theatre and dance performances. As such, versatility in the acoustic properties of the theatre spaces is paramount.
Theatre de StoepThe recent rapid development of the software used to control acoustics made it possible to engineer and optimise the sound quality within the auditoria. Thus the ceiling elements can be lowered and angled to adjust volume levels when required, while the acoustic wall panels reflect and increase the quality of the sound for every seat in the auditorium.
Theatre de StoepLocation: Spijkenisse, The Netherlands
Architects: UNStudio
Project Team: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Jacques van Wijk and Hans Kooij, Lars Nixdorff, Thomas Harms, Gustav Fagerstrom, Ramon van der Heijden Tatjana Gorbachewskaja, Jesca de Vries, Wesley Lanckriet, Maud van Hees, Benjamin Moore, Henk van Schuppen, Philipp Mecke, Colette Parras, Daniela Hake, Mazin Orfali and Selim Ahmad.
Engineer design phase: Arup
Engineer execution: IOB
Advisor installations execution phase:  De Blaay – Van den Boogaard
Lighting design: Arup
Theatre technique: PB theateradviseurs
Acoustics: SCENA akoestisch adviseurs
Fire: DGMR
Costs: Basalt Bouwadvies
Building surface: 7000m2 gross/ 5700m2 net
Building volume: 42000m3
Building site: 3600m2
Capacity main auditorium: 656 (467 + 189 on balcony) Small auditorium: 200
Year: 2014
Client: Municipality of Spijkenisse
Photographs: Peter Guenzel, Jan Paul Mioulet & Peter de Jong
Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

Theatre de Stoep

1 Comment

  1. Now that’s what you call architecture at its finest. The design definitely add its own culture to the purpose of the building. More than ever, I always feel strongly about natural lighting in new builds – I like to see a lot of it, which Theatre De Stoep provides. Interesting and very thought-out design! Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *