NORD Architects wins Marine Education Centre competition

Marine Education Centre

NORD-Architects-wins-New-Marine-Education-Centre-competition-01Located in Malmö, Sweden, NORD Architects Copenhagen has won the competition for a new Marine Education Centre. With a subtle and iconic proposal, the new centre blurs the distinction between architecture and landscape.
Marine Education CentreThe team won the competition with an innovative proposal that combines the architecture and landscape; creating an engaging learning landscape. The indoor and outdoor spaces merge together under a large roof, encouraging visitors to dive into a multitude of educational activities with a principle focus on marine life.
Marine Education CentreIn the learning landscape, users will find floating laboratories on small removable pontoons, teaching signs on the seabed and underwater sea binoculars to name a few. Inside the centre, guests are able to study the buildings technical installations and the role that the architecture plays as part of the areas resource cycle.
Marine Education CentreWater handling, energy consumption and ventilation are all on display and work as a key part of the learning experience. The centre was designed to be highly flexible, allowing the built organisation and allocated functions to adapt over time with the emergence of new technologies and changing needs.
Marine Education Centre“We have developed a learning landscape where education is everywhere. It is in the landscape, in the building and in the transition between nature and culture. The centre is open for everyone who is interested in the role we as humans play in nature’s life cycle. It allows a hands on learning experience that invites users to explore using their senses in the field, and thereafter analyze and understand their observations of the marine life”, says Johannes Molander Pedersen. Source by NORD.
Marine Education CentreLocation: Malmö, Sweden
Architects: NORD Architects
Consultant: Grontmij Malmö
External Consultant: The Øresund Environment School, City of
Area: 700 sqm
Year: 2016
Client: Malmö City
Award: First Prize
Marine Education Centre Marine Education Centre Marine Education Centre Marine Education Centre Marine Education Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *