Sustainable Passive Mountain Hut by ATELIER 8000

Sustainable Passive Mountain Hut

Sustainable Passive Mountain HutThe competition entry proposes a succinct shape of a simple cube which is seated on on of its vertices and aims at inducing a feeling of lightness and randomness in the observer.
Sustainable Passive Mountain HutDue to its position within the landscape the cuboid evokes an erratic block left behind by the retreating glacier.
Sustainable Passive Mountain HutIn the context of mountain peaks the sharp edges of the building merge into the outline of the neighbouring rocks when viewed from distance and thus naturally join the landscape of the site.
Sustainable Passive Mountain HutThe glass surfaces of windows and photovoltaic panels along with the light transparency of the metal plating complete the whole picture of the site with a touch of glimmer – just like the glints and reflections which can be observed on the surface of a mountain lake or on thawing ice.
Sustainable Passive Mountain HutThe construction is built with glued laminated timber beams made from larch wood. The aluminium facade system is designed in the form of square panels.
Sustainable Passive Mountain HutLocation: High Tatras, Tatra National Park, Vysoké Tatry, Slovakia
Architect: ATELIER 8000
Project Team: Martin Krupauer, Pavel Kvintus, Martin Sedmák, Petr Hornát
Year: 2014
Images: Jan Cyrany, Courtesy of ATELIER 8000
Sustainable Passive Mountain Hut Sustainable Passive Mountain Hut Sustainable Passive Mountain Hut Sustainable Passive Mountain Hut Sustainable Passive Mountain Hut Sustainable Passive Mountain Hut

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *