Bee’ah Headquarters by Zaha Hadid Architects

Bee ah Headquarters

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

Bee’ah, the Middle East’s leading fully integrated environmental and waste management company has commissioned Zaha Hadid Architects to build its new Headquarters building in Sharjah, UAE, following the 2013 international competition. The new Headquarters building is part of Bee’ah’s ongoing investment to transform attitudes and behaviours in individuals, communities, businesses and cities by providing the infrastructure, tools and support to achieve their environmental goals.

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

Working towards achieving its Zero-Waste to landfill, cleaner air and water, renewable energy and sustainable future targets, Bee’ah is developing and providing coherent and sustainable environmental solutions to meet the challenges of the community it serves. Recognizing that awareness and education are essential to achieving its goals, Bee’ah operates the Bee’ah School of Environment (BSOE), which aims to develop a ‘greener future generation’ through environmental learning and tools that help children understand their vital role in environmental responsibility.

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

The Bee’ah Headquarters building embodies these principles by providing the company with an administrative centre of sustainable construction of LEED Platinum Certification, with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation and minimised material consumption in construction. The new building and site will also be used as a learning resource to demonstrate practical environmental awareness to the wider community. The 7,000 sq. m. Bee’ah Headquarters is located on a 90,000 sq. m. site adjacent to the Bee’ah Waste Management Centre.

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

The large site enabled the development of the design as an array of dunes within its desert landscape leading to the two central dunes of the Headquarters building. The two primary dunes of the Bee’ah Headquarters house the public and management section (entrance lobby, auditorium, visitors’ education centre and gallery, and management offices) and the administrative section (departmental offices and staff café). The two dunes intersect and connect via a central courtyard that forms an ‘oasis’ inside the building – enhancing the natural ventilation and maximising indirect sunlight to the public and administrative spaces within.

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

The building systems of the new Headquarters have been developed in conjunction with Atelier Ten to minimise both the energy required for cooling and the need for potable water consumption. In milder months, the façade is operable to allow natural ventilation – minimising the need to provide cooling to the building. The exterior finishes of the building have been selected to reflect the sun’s rays and help to further reduce energy consumption by providing a local heat profile that is akin to the natural desert environment (rather than the high heat profiles associated with conventional roofing systems).

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

The building’s structure has been developed in conjunction with Buro Happold to minimise material consumption through architectural and structural integration. Individual elements of the building’s structure and skin are of standard orthogonal dimensions, enabling significant portions to be constructed from materials recovered from the local construction and demolition waste streams managed by Bee’ah, minimising demand for new materials. Source by Zaha Hadid Architects.

Bee ah Headquarters
Image © Zaha Hadid Architects / MIR

Location: Sharjah, United Arab Emirates
Architects: Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Project Associate: Tariq Khayyat
Project Architect: Kutbuddin Nadiadi
Project Team: Xiaosheng Li, Gerry Cruz, Yuxi Fu, Drew Merkle, Vivian Pashiali, Edward Luckmann, Eleni Mente, Kwanphil Cho, Mu Ren, Harry Ibbs, Mostafa El Sayed, Suryansh Chandra, Thomas Jensen, Alexandra Fisher, Spyridon Kaprinis
Structure/Façade: Buro Happold (London)
Mep: Atelier Ten (London)
Cost: Gardiner & Theobald
Landscape: Francis Landscape (Beirut)
Renders: MIR
Site Area: 90.000 sqm
Height: 18 m
Area: 7000.0 sqm
Year: 2014
Images: Zaha Hadid Architects / MIR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *