House and Studio Containar by María José Trejos

House and Studio Containar

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

The original cedar tree on the site plays a very important for the layout of the house, so that there is a view of the tree from anywhere in the house.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

Also, the shape of the house responds to the impact of climate elements of the place: the central double height module acts as a lung with cross ventilation, and the west glass facade works for natural lighting.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

Several considerations were taken into account so that the house had the least possible environmental impact, both in design and materials, as well as in systems for energy conservation.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

For example this was considered in the choice of materials, so that they are renewable, reusable or recyclable in addition to durable and low maintenance.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

Wood from the cedar tree was used in the stairs, and some other details of furniture in the house.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

The deck consists of certified wood from renewable sources mixed with recycled plastic, concrete floors and bamboo, among others.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

Additionally, the house has rainwater collection systems for toilets and irrigation, it is planned for solar panels, container doors were reused for most doors of the project.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

The hot water is solar-heated, cross ventilation is enough so that the home does not require air conditioning, and natural lighting makes virtually no electric lights necessary during the day.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

The use of containers in the construction gives a rich contrast to the design, in addition to reducing the environmental impact, which means the reuse of an existing element, generating less CO2 emissions than the cement production and transportation from trucking all those traditional materials to the site, not to mention a less invasive land movement.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

It is estimated that the construction time is reduced by 20% and the total cost about 20%. Source by María José Trejos.

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci

Location: Guachipelín, Costa Rica
Architect: María José Trejos
Structures: Mauricio Carranza de AESA Ingenieros Consultores
Electrical and Mechanical: Ing. Sergio González Rodríguez
Lighting: Estudio 27
Interiors: María José Trejos y Sergio Pucci
Art: Sergio Pucci
Site Area: 544.97 M2
Project Area: 400.0 m2
Year: 2013
Photographs: Sergio Pucci

House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci
House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci
House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci
House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci
House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci
House and Studio Containar
Photo © Sergio Pucci
House and Studio Containar
Plans
House and Studio Containar
Section
House and Studio Containar
Section
House and Studio Containar
Ventilation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *