Site Verrier de Meisenthal by So-IL

Site Verrier de Meisenthal

Site Verrier de Meisenthal
Image © So-IL

Hidden in the magical Northern Vosges Natural Park, the Site Verrier de Meisenthal is an active cultural center situated on the premises of a former
glass factory.

Site Verrier de Meisenthal
Image © So-IL

The site is organized around three entities: A glass museum – a living memory tracing the history of glass at the site; the CIAV – an international glass art center where traditional craftsmanship meets contemporary practices; and the Cadhame – a multidisciplinary cultural space hosting art installations, happenings and concerts.

Site Verrier de Meisenthal
Image © So-IL

The design gives new life to this historical industrial site. A pliable concrete “tapestry” clarifies the complex topography and establishes new links between the various activities while creating a central plaza for the site and the village of Meisenthal.

Site Verrier de Meisenthal
Image © So-IL

This new public space reestablishes the prominence of the historical site, but also introduces a highly flexible space to host a variety of events such as performances, outdoor theater, festivals and a Christmas market. By unifying the landscape, the design reveals and amplifies the unique qualities of each existing structure.

Site Verrier de Meisenthal
Model

New functions are introduced under and over the “tapestry”, such as a reconfigurable 500 seat black box theater, art storage, new office facilities, workshop areas, classrooms, a cafe and restaurant. The architectural intervention fosters a dialogue with the historic character of the place while defining a new and contemporary identity for the institution. Recognition Competition: 1st prize. Source by So-IL

Site Verrier de Meisenthal
Model

Location: Verrier de Meisenthal, France
Architects: So-IL
Project Team: Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou,
Lucie Rebeyrol, Seunghyun Kang, Antoine Vacheron,
Pietro Pagliaro, Max Hart Nibbrig, Danny Duong
Local architect: Freaks architects
Structural engineer: MHI
Scenography: dUCKS scenography
Cost estimator: MDETC
Acoustic: PEUTZ
Program: 500 seat black box theater, art storage, office facilities,
workshop areas, classrooms, cafe, restaurant, exhibiton.
Area: 53,800 sqf / 5.000 sqm
Year: 2015-2022 (expected in phases)
Client: Communauté de communes du Pays de Bitche
Images: Courtesy by So-IL

Site Verrier de Meisenthal
Site Plan
Site Verrier de Meisenthal
Site Plan
Site Verrier de Meisenthal
Section
Site Verrier de Meisenthal
Section

2 Comments

  1. Pretty section of content. I just stumbled upon your
    weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog
    posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you
    access consistently quickly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *