Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters by The_System Lab

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

The relationship between the urban landscapes
The building is located on 104 Hannam Blvd., which connects the Tunnel 2 and Hannam Bridge. As one of the streets with the most traffic congestion, it has defined the characteristic of the site. Even though the project is a small building, defining the urban landscape was the question and it became the starting point for the plan.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

In conclusion, the visual interaction between the users in the building and those, people in the car, on the street during traffic congestions was explored. The facade, which mostly composes the urban scenery, does not allow any visual communication between the pedestrians nor the vehicles.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

This project is to depart from the unilateral communication where only the users in the building are allowed to look out. The natural, visual communication between the environment (pedestrians, residents) and the architecture will reevaluate the characteristics of the architectures that comprise the urban landscape.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

Sustainability of the office spaces in the city
The purpose of the building is for the offices. Many of us spend more than 8 hours per day in the enclosed office spaces which can be resembled as livestock living inside a fence. To free the users in the building, a balcony is planned adjacent to all of the office spaces.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

Small balconies would allow the space for two to three person conversation spaces, private spaces for phone conversations, and ultimately allow the users to breathe some fresh air. These balconies can be visualized as floating park. The balcony within a city is the key to experience the city. In addition, the office users would significantly benefit psychologically as the decreased density in the office spaces would, also, reduce the accumulated fatigue.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

Facade Structure
To create the balconies, the outer shell became the structure. The duality of main structure and sub-structure allowed the structural members to either merge or divide, and create void space between structures to form the balconies. This is similar to the rib structure which developed from the Gothic architecture to create a vaulted ceiling.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

The waves between the balconies are repeated to differentiate the floors; it is systematic but planned to create an irregularity. Footprint of the building has increased as the balconies were additions to the office spaces. Elimination of the facades is edge led the outer shell of the building to be recognized as a surface.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

Manipulation of concrete
A steel plate split-mold system was fabricated to construct the series of 3-dimensional curved facade structure. The concrete was poured into the 3-dimensional mold which required the cast to be separated at the inflection point.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Photo © Yongkwan Kim

The nature of the split-mold required the concrete to be poured by section. It had to be poured at one section then onto the mirrored top section. The method of color coding helped the field workers to easily understand the process, which also created a new working environment for the construction crew.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Elevation Profiling

Change of the facade through perspective
The front elevation does not reveal the 3-dimensional aspect of the building; however, as the perspective changes, the experience changes dramatically. Source by THE_SYSTEM LAB.

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Modules

Location: 104, Hannam-daero, Yongsan-gu, Seoul, Korea
Architect: THE_SYSTEM LAB
Design: Chanjoong Kim
Project Team: Choonglyeol Lee, Sanghyun Park, Jongkil Kim, Jinchul Choi
Structural engineer: THE KUJO Co., Ltd
Mechanical engineer: HANA Consulting Engineers Co., Ltd
Electrical engineer: HANA Consulting Engineers Co., Ltd
Construction: Geo Hyun Construction Co.,Ltd (Architecture), Kumkang enterprises Co., Ltd (Interior)
Area: 1,315  m2
Building scope: B2, 5F
Structure: RC
Parking: 12
Year: 2014
Client: HANDS CORPORATION Ltd
Photographs: Yongkwan Kim, Courtesy of THE_SYSTEM LAB

Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Image © THE_SYSTEM LAB
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Image © THE_SYSTEM LAB
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Image © THE_SYSTEM LAB
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Image © THE_SYSTEM LAB
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Image © THE_SYSTEM LAB
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Image © THE_SYSTEM LAB
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Steel form drawing module
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Steel form drawing module
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Detail Key Plan
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Section
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Details
Hannam-Dong Hands Corporation Headquarters
Details

1 Comment

  1. Hi, I do belіeve this is a great website. I stumbledupon it ;
    ) I’m gоіng to reviѕit yet again snce i have bookmarked it.
    Money and freedom is tthe greatest way to change, may you bе rich and continue
    to guide others.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *