Learning Hub by Heatherwick Studio

Learning Hub

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

The Learning Hub at Nanyang Technological University (NTU Singapore), designed by Heatherwick Studio and executed by lead architect CPG Consultants, is a new educational landmark for Singapore. As part of NTU’s redevelopment plan for the campus, the Learning Hub is designed to be a new multi-use building for its 33,000 students.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

Instead of the traditional format of an educational building with miles of corridors linking box-like lecture rooms, the university asked for a unique design better suited to contemporary ways of learning. With the digital revolution allowing learning to take place almost anywhere, the most important function of this new university building was to be a place where students and professors from various disciplines could meet and interact with one other.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

The Learning Hub is envisioned to be a place where students might meet their future business partner or someone they would have an amazing idea with. The outcome is a structure that interweaves both social and learning spaces to create a dynamic environment more conducive to casual and incidental interaction between students and professors. Twelve towers, each a stack of rounded tutorial rooms, taper inwards at their base around a generous public central atrium to provide fifty-six tutorial rooms without corners or obvious fronts or backs.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

The new-generation smart classrooms were conceived by NTU to support its new learning pedagogies that promote more interactive small group teaching and active learning. The flexible format of the rooms allows professors to configure them to better engage their students, and for students to more easily collaborate with each other. The rooms in turn open onto the shared circulation space around the atrium, interspersed with open spaces and informal garden terraces, allowing students to be visually connected while also leaving space to linger, gather and pause.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

Founder and Principal Thomas Heatherwick, Heatherwick Studio says, “Heatherwick Studio’s first major new building in Asia has offered us an extraordinary opportunity to rethink the traditional university building. In the information age the most important commodity on a campus is social space to meet and bump into and learn from each other. The Learning Hub is a collection of handmade concrete towers surrounding a central space that brings everyone together, interspersed with nooks, balconies and gardens for informal collaborative learning. We are honoured to have had the chance to work with this forward-thinking and ambitious academic institution to realise such an unusual project.”

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

Project lead Vivien Leong of CPG Consultants, the Lead Architect and Sustainability Consultants for the Learning Hub, says, “The most exciting aspect of this project is to see such an inspired design develop into a uniquely contextual and functional building through a highly collaborative process. Managing this project was no mean feat as we had……to ensure that our work complied with Singapore’s rigorous building regulations and that it achieved the highest standards of sustainability, while working hard to retain the integrity of the original design and vision of NTU .

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

The opportunity to challenge convention by introducing several first-of-its-kind environmentally friendly features and innovative solutions that embody the spirit of modern day learning has been a truly rewarding experience for us.” The combination of local building codes and high environmental aspirations meant that a concrete construction was necessary. The primary design challenge was how to make this humble material feel beautiful. As a result, the concrete stair and elevator cores have been embedded with 700 specially commissioned drawings, three-dimensionally cast into the concrete, referencing everything from science to art and literature.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

Overlapping images, specially commissioned from illustrator Sara Fanelli, are deliberately ambiguous thought triggers, designed to leave space for the imagination. The sixty one angled concrete columns have a distinctive undulating texture developed specially for the project. The curved facade panels are cast with a unique horizontal pattern, made with ten cost-efficient adjustable silicone moulds, to create a complex three-dimensional texture. The result of the building’s various raw treatments of concrete is that the whole project appears to have been handmade from wet clay.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

With year-round temperatures in Singapore between 25°C and 31°C it was important to maintain the students’ comfort whilst achieving a sustainable energy usage. The building’s open and permeable atrium is naturally ventilated, maximising air circulation around the towers of tutorial rooms and allowing students to feel as cool as possible. Each room is cooled using silent convection, which does away with the need for energy-heavy air conditioning fans. The Learning Hub building was awarded Green Mark Platinum status by the Building and Construction Authority (BCA), Singapore, the highest possible environmental standard for a building of this type.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

In a digital age when many students have multiple communication devices and ready access to knowledge, the Learning Hub reasserts the role of an educational building in the 21st century. No longer a place for traditional classroom teaching to passive students, NTU’s new icon provides space for collaborative learning in a technology-rich setting. Opened till late, it will be a place for students to gather, where knowledge is shared, collaboration between disciplines takes place and where future leaders are nurtured. Source by Heatherwick Studio.

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow

Location: Nanyang Technological University, Singapore
Architect: Heatherwick Studio
Design Consultant: Heatherwick Studio, Project Architect – Ole Smith
Lead Architect: CPG Consultants, Project Lead – Vivien Leong
Main Contractor: Newcon Builders
Sustainability Consultants: CPG Consultants
Mechanical & Electrical Engineers: Bescon Consulting Engineers
Civil & Structural Engineers: TYLin International
Environmental performance: Green Mark Platinum
Site Area: 2,000 square metres
Gross Floor Area: approx.14,000 square metres
Building height: 8 storeys, 38.3m
Year: 2015
Client/Owner: Nanyang Technological University
Photographs: Hufton and Crow, Courtesy of Heatherwick Studio

Learning Hub
Photo © Hufton and Crow
Learning Hub
Photo © Hufton and Crow
Learning Hub
Ground Floor Plan

3 Comments

  1. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this site.
    I really hope to view the same high-grade content from you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own website
    now 😉

  2. When some one searches for his necessary thing, thus
    he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

  3. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too wonderful.
    I really like what you have acquired here, certainly like
    what you are stating and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
    I can not wait to read much more from you. This is
    actually a wonderful web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *