Xinglong Visitor Center by Atelier Alter

Xinglong Visitor Center

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

Atelier Alter recreates the impression of numerous fishing lodges on the island in a zigzag building.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

By incorporating tropical plants and fishing island craftsmanship, Atelier Alter reinvents sustainable construction in an indigenous tropical syntax.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

Strategically sited at the entrance to the town, the visitor center unfolds the urban transformation of Xinglong – from a fishing village to a coastal resort.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

The architecture of Xinglong Visitor Center inherently starts from an urban scale. The site for the project is a trapezoidal narrow lot adjacent to the entryway of the town.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

We proposed a linear zigzag building that places most of the building volume in the middle and leaves the two ends with landscape and lighter constructions.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

Meanwhile, building volume is pushed back from the street to create a linear plaza joint by semi-enclosed open spaces.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

Approaching from both ends, the architecture opens up to the street in a dramatic way. The program for visitor center includes exhibition, management, shops and caterings.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

To response to the mixed-use program, rather than giving a definitive formal statement, we try to recreate the impression about the fishing island, by juxtaposing different types of fishing lodges from the island on top of each other, in various scales and directions.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

The project retains the memory of the fishing island in the making of architecture, by translating the craftsmanship from the island into a double curtain wall system.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

The structure expression is also analogous to the tropical plants on the island, emphasizing slender columns and overreaching branches. Source by  Atelier Alter.

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter

Location: Xinglong Town, Hainan, China
Architects: Atelier Alter
Principals in charge: Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
Project Architect: Luotao Bai, Xiaoli Sun(China Northeast Municipal Engineering Design & Research Institute Co. Ltd)
Project Team: Huaping, Hu, Yong Zhang, Jianqi Tang, Rui Liu, Chuanzhang Li, Kai Qin,Tongwei Liu, Zhenwei Li, Bida Wei, Haifeng Zhang
Local Architect: China Northeast Municipal Engineering Design & Research Institute Co.Ltd
Civil/Structure/MEP Engineer: Rongen Jing, Bo Yang, Zhiqiang Bi,Junwei Yang, Yonghong Yang, Zhe Li, Ming Cheng, Wei Li
General Contractor: Guangxi Southern-China Construction Group Co. Ltd
Client: Huaqiao Farm, Xinglong, China
Cost: $23.1 Million
Area: 168,379 SF
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Atelier Alter

Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Photo Courtesy of Atelier Alter
Xinglong Visitor Center
Roof 1 Plan
Xinglong Visitor Center
Roof 2 Plan
Xinglong Visitor Center
Section
Xinglong Visitor Center
Section
Xinglong Visitor Center
Section
Xinglong Visitor Center
Details

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *