Campus Hoogvliet by Wiel Arets Architects

Campus Hoogvliet

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

Campus Hoogvliet is a cluster of six buildings that together compose one academic and socially focused campus, located just outside of Rotterdam. These six new buildings–a sports center, an art studio, a safety academy, 100 residential units within one building, and two schools–have been plugged into a programmed tarmac that communicates the campus’ boundary, and includes custom designed seating, a running track, and other place-making denotations.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

The campus’ immediate surroundings are characterized by mid-twentieth century housing developments–which were prolifically constructed during its booming period of post-WWII growth–and the campus aims to rectify the social and cultural deterioration that coupled the demolition of this once historic village.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

A glass ‘fence’–equal in height to each ground floor façade–surrounds every building. Every fence is fritted with an abstracted, pixilated image of ivy, so as to create an exterior terrace that is both private and transparent. The ground floors of each building are fritted with the same pattern, and all exterior glass was made with kiss print, which introduces texture to each façade.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

A white ring surrounds every building and denotes the transition from public tarmac to private terrace, each programmed with bike parking and play areas. All six buildings share a similar procession of entry: spaces compress in volume when transitioning from the campus’ tarmac toward the glass-fenced terraces; decompress when entering each building’s ground floor communal spaces; and compress again when traversing circulation paths toward upper levels.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

The sports center’s tribune seats 300 and overlooks its multi-purpose and double height activity space, which functions as an exercise area for students and is also available for local events and sports teams.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

This sports center–the largest of the campus’ six buildings–has been raised one level in order to accommodate a 80 space parking garage on its ground floor; this introduces a ‘zero-zero’ level to the campus, which compounds the notion of ‘interiority’.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

Additional parking for 200 aligns with and compliments the campus’s boundary, so as to not disturb its highly trafficked pedestrian areas. An outdoor basketball court occupies the roof of the sports center’s ground floor; it is perpendicular to a monumental staircase that allows for views over the sprawling campus below.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

Load-bearing façades with open corners–combined with concrete cores for stability, and non-polished concrete floor slabs under tension–structure each building. Cores are notable for their concrete relief, derived from an enlarged pattern of the fritted ivy, adjacent to which are each building’s shifting sets of staircases.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

Balustrades are finished with colored glass, and each building has a unique color, to impart a visual identity within each. Custom-designed white terrazzo seating dots the campus’ programmed tarmac, and Japanese Maples set in custom-designed black terrazzo planters dot each fenced terrace.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

The entirety of the programmed tarmac, and every terrace, are illuminated at night to ensure the surrounding community’s cohesiveness. Unity defines the campus–and its clustered buildings–which are therefore experienced as continuous architecture. Source Wiel Arets Architects.

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

Location: Lengweg 3192 BM Rotterdam, the Netherlands
Architect: Wiel Arets Architects
Project Team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Joris van den Hoogen, Jos Beekhuijzen, Mai Henriksen
Collaborators: Jochem Homminga, Joost Korver, Marie Morin, Julius Klatte, Olivier Brinckman, Sjoerd Wilbers, Raymond van Sabben, Benine Dekker, Maron Vondeling, Anne-Marie Diderich
Consultants: ABT BV, Wetering Raadgevende Ingenieurs BV
Client: Woonbron
Area: 41.100 m2
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Wiel Arets Architects

Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects
Campus Hoogvliet
Photo Courtesy of Wiel Arets Architects

6 Comments

  1. I think this is one of the most vital information for me. And i’m
    glad reading your article. But should remark on some general
    things, The site style is great, the articles
    is really nice : D. Good job, cheers

  2. What’s up Dear, are you in fact visiting this web site regularly, if so after that you will absolutely get
    fastidious knowledge.

  3. I dont see why people go on and on about content,
    without the links won’t get traffic from Google
    Bookmarked your site, I have to keep up to date with regular posts

  4. I’m truly enjoying the design and layout of
    your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more
    enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a
    designer to create your theme? Exceptional work!

  5. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness for your submit is simply cool and that i could suppose
    you’re an expert on this subject. Well together with your
    permission allow me to snatch your RSS feed to stay updated with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the gratifying work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *