SANAA’s proposal for New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

Our proposal for the New National Gallery and Ludwig Museum is an open extension of the City Park. The relationship between building, park and urban environment is constantly shifting as people move through a network of galleries, terraces and activity spaces.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

City Park itself changes dramatically from one season to another, with its ice rinks transforming into boat lakes. Our design looks to accentuate this effect: it is not a building within a park but a place where they are one and the same. It is a museum that fluctuates with seasonal shifts.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

The open ground floor and gently sloped terraces that characterize the building allow the museums to be accessible from all sides, activating the spaces around the entire museum.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

Ours is a contemporary form of public space – one where city, gardens and exhibition rooms become part of an experiential whole. The chronological sequence of the Permanent Collection connects the two museums and extends through the height of the building.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

There are two main circulation routes through these exhibition spaces: the first is through the galleries themselves providing temporal continuity across the centuries; the second is composed of a sequence of social spaces and external terraces.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

This latter path allows visitors to rest, enjoy activities and views or leam more about the artworks on display. Like in a park, people are invited to determine their own routes and experiences.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

The architectural form extends horizontally, floating low above the ground. Approachable from all sides our proposal is a transparent building that highlights and reflects the beautiful surrounding trees. Formed from a network of terraces, the edge itself is blurred and appears to dissolve into the landscape.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

The full height of the building is similar to that of the large surrounding trees and the museum sits among them like an inhabited canopy and extension of this tree-scape.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

While the exhibition volumes are distributed in a grid, the slopes and roofs are distributed playfully, creating spaces between slabs and volumes that let natural light penetrate the center of the building.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

The proposal is defined less by architectural facades than by activities that unfold within. Like the park itself it is not constant – it changes across the course of each day and every season. Description by SANAA.

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA

Location: Budapest, Hungary
Architects: SANAA
Year: 2018
Images: Courtesy of Liget Budapest Design Competition

New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA
New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Image © SANAA
New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Section
New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Section
New National Gallery-Ludwig Museum in Budapest
Details

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *