Gumno House by Turato Architecture

Gumno House

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

Gumno (threshing floor) is a circular flattened plateau surrounded by a low stone wall, used for threshing the grains in the past. Gumno was a place of labor, endeavor, and care, and a framework for consistent and coherent social interaction. Gumno served as a space for celebrating a high crop yield, as well as a meeting place where the locals made decisions on important issues that affected their community. Risika is a small village which lies in the northeastern part of the island of Krk in Croatia.

Gumno House
Photo © Igor Crnković

In a rather small area surrounding the village, there is a large number of derelict, overgrown, and rather inaccessible gumnos. Near the old village church, at the end of a line of small family houses, surrounded by a dry stone wall, one finds a small estate and a well preserved old gumno, which has not been in use for the past 40 years. A married couple residing in Rijeka, together with their two adult children, decided to build a little summer house in that special location.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

It was decided that gumno, together with the circular dry stone wall, should be restored, and that the cultivated garden, driveway, orchard, and olive grove should become a kind of a contemporary park, a reanimated place where the family would meet with their guests, friends, and the locals of Risika. Because of this setting, the house is withdrawn into the background, to the highest part of the lot, and built on the very rear setback line.

Gumno House
Photo © Maja Bosnić

This was made contrary to the initial urban plan which had proposed construction of the house within the building line of the local houses, as well as demolition of the old gumno. In the initial stage of construction, a proposal was put forward to the inhabitants of Risika: an organized reclamation of the macchia shrubland with the purpose of connecting the remaining gumnos into a spatial ring, and creation of a new walking path which would contain a number of rest areas and meeting points.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

Besides the gumno in the front part of the lot, and a vegetable garden and an orchard located behind the house, the architecture of the house and the park allows for a spontaneous creation of a unique drive-in plateau for the cars of the owners and their guests. This heterogeneous spatial composition, seen within the context of organization of the new house and a plethora of possibilities of its use, creates unexpected places of strong impressions and different experiences. These places have different characters and conditions of use.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

The Gumno house accommodates three completely different contents, long wished for by all family members. The first is a massive, rustic cellar containing a konoba, which serves as a wine and oil storage space, as well as a place for gatherings. The second is a spacious glazed living room intended for the family.  Finally, the third is a big pool with an indispensable view of the sea. On top of the house there are four small units with intimate terraces and a quiet sleeping area for each member of the family.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

Such a heterogeneous and spatially diverse program resulted in a house which assembles, blends, and compresses three different ambiances. These ambiances differ in their atmosphere, and are contradictory in regard to their space, functionality, and construction. The heavy, massive, buried, roughly hollowed out basement; the light and transparent, open plan, steel framed ground floor with glazed walls; and the small plastered units with large openings, protruding over the edge of the square ground floor, each in search of its own view and orientation.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

The element of the large terrace-deck, a platform for gatherings, which is supported by a massive triangular structure, forms a quiet shadowy terrace for the cellar (konoba), but also a covered house entrance, and a curved staircase, the entrance promenade of the Gumno house. On the terrace, placed in a massive concrete cone, there is an irregularly shaped pool, a water cauldron of various depths, containing aquatic attractions, with a precise view onto the Crikvenica – Novi Vinodol Riviera.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

On the one hand, the Gumno house provides tranquility and calm private use of the vacation house, but, on the other hand, it is easily transformed into a rich structure containing a series of gathering spots for a large number of people, numerous friends of this cheerful and social family.

Gumno House
Photo © Ivan Dorotić

When the Gumno house was finished, everybody was surprised to learn that the family decided to move permanently to what had previously been planned as a ‘’summer house’’, and use their family apartment in Rijeka only occasionally, for short work-related stays. Source by Turato Architecture.

Gumno House
Photo © Maja Bosnić

Location: Risika, island Krk, Croatia
Architect: Turato Architecture
Project Team: Idis Turato and Marko Liović
Area: 400 m2
Year: 2014
Photographs: Ivan Dorotić, Maja Bosnić, Sandro Lendler, Igor Crnković, Courtesy of  Turato Architecture

Gumno House
Photo © Sandro Lendler
Gumno House
Photo © Ivan Dorotić
Gumno House
Photo © Ivan Dorotić
Gumno House
Photo © Sandro Lendler
Gumno House
Photo © Sandro Lendler
Gumno House
Photo © Sandro Lendler
Gumno House
Photo © Maja Bosnić
Gumno House
Photo © Ivan Dorotić
Gumno House
Photo © Ivan Dorotić
Gumno House
site Plan
Gumno House
Floor Plan
Gumno House
Section
Gumno House
Axonometry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *