The new Carlsberg Station by Gottlieb Paludan Architects

new Carlsberg Station

new Carlsberg Station
Image © Gottlieb Paludan Architects

The new Carlsberg Station will be a central part of the urban transformation of the large, old Carlsberg brewery site into a new neighbourhood of Copenhagen. Carlsberg Station is set to replace the Enghave Station as the main station servicing the existing residential area surrounding Sønder Boulevard and Enghavevej and it will also service the new mixed-use quarter of ’Carlsberg City’.

new Carlsberg Station
Image © Gottlieb Paludan Architects

In-depth research was carried out to ascertain the ideal location of the new station in relation to its future users. Analysis of movement corridors and cycling routes has resulted in the station being moved slightly westwards, allowing the platforms to be optimally placed in relation to Vester Fælledvej and the entrance to the new ’Carlsberg City’. This creates a practical and well-functioning transport interchange, but most of all a high quality and well-defined public space. The defining feature of the design has been to create each element as a legible public space affording positive inhabitation experiences to every user.

new Carlsberg Station
Image © Gottlieb Paludan Architects

Focus has been placed on lightness, accessibility and transparency. The station incorporates a large cantilevered terrace area which articulates the connection between the public urban spaces and the station platforms and makes room for ample bicycle parking. Stairs, elevators and other station buildings are integrated into a language of architectonic representation, creating a strong identity of place and a legible architectural character. Source by Gottlieb Paludan Architects.

new Carlsberg Station
Site Plan

Location: Copenhagen, Denmark
Architects: Gottlieb Paludan Architects
Project Team: Mette Neimann; Kristian Bundgaard, Sara Wille-Jørgensen
Collaboration: Grontmij A/S and Atkins DK
Client: Carlsberg Ejendomme, Trafikstyrelsen, Banedanmark
Peter Sand
Year: 2016
Images: Courtesy of Gottlieb Paludan Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *