Tornhuset by Terroir

Tornhuset

Tornhuset
Photo via Terroir

The United Nations affiliated World Maritime University (WMU) in Malmo, Sweden has been completed.  In collaboration with Kim Utzon Arkitekter  we won the project in 2011 after a 3-stage international competition.

Tornhuset
Photo via Terroir

This collaboration continued throughout all stages of the project to completion.   In urban terms the building was conceived as a spatial “hinge” that marked a transition point on the street extending from the old town of Malmo to the harbour area where the building is sited.

Tornhuset
Photo via Terroir

The conception of the building as a “hinge” prompted us to explore a folded plate language for the new building such that it could act as a hinge in the city and also a hinge between itself and the original “Tornhuset”.

Tornhuset
Photo via Terroir

The form of the project emerged from a fascination roof in the original “Tornhuset” which, at first glance looks conventional, but is an unexpected formal play based in a simple gable logic which is then embellished in response to the precise geometry of the floor plate below.

Tornhuset
Photo via Terroir

We adopted a similar strategy, laying out a series of formal alignments with the existing building that were then elaborated upon in response to the need for views and also light penetration to the spaces within – all while presenting a largely solid form in elevation.

Tornhuset
Photo via Terroir

The cladding material is aluminium sheeting, a simile for the painted metal sheet traditionally used in both Swedish and Australian architecture – an unexpected overlap a between the contexts where the two collaborating practices are based. The colour of the roof sheeting is related to the roof of the original Tornhuset.

Tornhuset
Photo via Terroir

The organisation of the project was based in a response to a simple programmatic division between the teaching spaces in the new building, administration in the old “Tornhuset”, and socialization spaces in between.

Tornhuset
Photo via Terroir

The interior of the building is therefore in three parts – a stack of floors with various classroom and research spaces, the refurbished existing spaces and an occupied space void between the two.

Tornhuset
Photo via Terroir

The stack of floors is set back on every level as it rises from the street, to open this void to the maximum extent possible to the sky.  The resulting space is bathed in the beautiful light for which southern Sweden is known. Source by Terroir.

Tornhuset
Photo via Terroir

Location: Malmö, Sweden
Architects: Terroir
Collaboration:  Kim Utzon Arkitekter
Main Contractor: PEAB
Client: World Maritime Univesity
Project Value: 4.5m SEK
Year: 2014
Photographs: via Terroir

Tornhuset
Photo via Terroir
Tornhuset
Photo via Terroir

2 Comments

  1. For instance, should you know you are looking for an email for your friend Bob, simply searching the name should generate results including that email address contact information. It offers large storage capacity, that is handy for folks.

    login to my gmail http://www.gmail.com login

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *