Mariehøj Culture Centre by WE ARCHITECTURE + SOPHUS SØBYE ARCHITECTS

Mariehøj Culture Centre

Mariehøj Culture Centre
Image © Lars Eldrup

Mariehøj Culture Centre draws a clear profile in the landscape. The new foyer invites all people of Rudersdahl Municipality in and functions as a heart that brings people together and highlights the many users and activities in the house.

Mariehøj Culture Centre
Image © Lars Eldrup

The culture centre merges together with the green landscape bridging the gap between the arrival area, the cultural plaza and the beautiful backyard of Mariehøj. The building opens up towards the surroundings and incorporates the green qualities to the activities in the house.

Mariehøj Culture Centre
Image © Lars Eldrup

The house is both a cultural activity centre and a well-functioning working place. Through reorganization and rebuilding, better spaces for individual activities and appropriate position of the different functions are created.

Mariehøj Culture Centre
Image © Lars Eldrup

At the same time more meeting points are created, which bring the multiple activities in the house together and offer a space where new meetings and activities across interest and age arise.

Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture

The new culture centre is a single organism with a high aesthetic and functional quality. The reconstruction of the house is not just an upgrade but also a vision for how the culture centre can meet future challenges and enhance the unique character and common stories.

Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture

Mariehøj Culture Centre invites people to draw inspiration from new stories, complete experiences and the cultural life. The culture centre inspires and generates both familiar and new interests, and promotes new meetings between users and staff.

Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture

The new foyer takes the best of the existing buildings styles and introduces a new typology not foreign to the rest of the building. Source by WE Architecture.

Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture

Location: Holte, Denmark
Architects: WE ARCHITECTURE + SOPHUS SØBYE ARCHITECTS
Project Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Hermanus Neikamp, Lawrence Mahadoo, Lena Reeh Rasmussen, Jenny Selldén, Zsofia Horvath, Nora Fossum, Søren Thiesen, Luis Gill
Lead consultant: MASU Planning, Øllgaard Consulting Engineer, Spangenberg & Madsen Consulting Engineer, Hausenberg
Suppliers: Byggebjerg Beton (concrete), Scandek (roofing), Semitech (steel)
Assignment: Invited competition
Client: Rudersdahl Municipality
Area: 8000 m2 restorations and 800 M2 new building construction
Year: 2015
Images: WE Architecture,  Lars Eldrup , Courtesy of WE Architecture

Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture
Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture
Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture
Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture
Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture
Mariehøj Culture Centre
Image © WE Architecture
Mariehøj Culture Centre
Site Plan
Mariehøj Culture Centre
Ground Floor Plan
Mariehøj Culture Centre
First Floor Plan
Mariehøj Culture Centre
Section
Mariehøj Culture Centre
Section
Mariehøj Culture Centre
Diagram
Mariehøj Culture Centre
Diagram
Mariehøj Culture Centre
Diagram
Mariehøj Culture Centre
Diagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *