Saul-Bellow Library by Chevalier Morales Architectes

Saul-Bellow Library

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

Following an architectural competition in 2011, the firm Chevalier Morales Architectes received the mandate to expand, redesign and bring to compliance the old Lachine borough library, dating back to 1974.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

This neighbourhood library not meeting user and employee needs anymore, the architects Stephan Chevalier and Sergio Morales made this location a 21st century library: attractive, luminous and stimulating conversation. The project aimed for a LEED certification as well as to be an example of sustainable development principles.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

Imagining the future
Chevalier Morales imagined what the library and its neighbourhood could become, in 20 years, if the densification, greening and transportation improvement principles mentioned in the urban plan were achieved and implemented. What would happen to the library, its parking lot and Patterson Park? The firm tried to contribute to the enrichment of these principles by proposing possible solutions for the year 2031.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

Imagining possible futures allowed to propose solutions and to place certain program functions that, in the long term, would reduce costs and environmental impacts while avoiding a decrease in the library’s spaces quality. For example, light inlets were strategically positioned to take into account a foreseen potential expansion.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

A development integrating a long term vision brings added thoroughness and relevance to the proposed design. The design approach seeks to be global and evolutionary; it proposes paths to address real societal issues instead of lingering on immediate issues. The 21st century library is imagined as a pivot for a dense and dynamic area were many mixed daily activities occur.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

Ideas store, entrance and café
It was also imagined that, as an idea store, the library would benefit from neighbouring commercial space traffic by positioning itself in the residents’ daily route. The positioning of entrances to the library, with one close to the café, supports the integration of the library in the residents’ daily wandering. This café was designed to make the user’s experience complete.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

It is now possible to eat and drink in all areas of the library. The café’s patio extends onto the intersection. Imagining the 21st century library as a pivot for a dense and dynamic sector with many daily mixed activities appeared as highly beneficial for this current project as well as being economically viable in a long term urban planning vision.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

From trading counter to loan counter
Although its purpose has quickly evolved in recent years with the arrival of new technologies and the evolution of librarian’s traditional roles, the loan counter, greatly reduced in size, remains a focal point of the library as a privileged interaction location.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

The loan counter being positioned on the main level, in the heart of the building to allow it to be visible from all areas, makes it possible to see the entire interior space as well.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

At the bottom of the gentle gradient ramp, in front of the café, close to vertical circulations and to the youth library entrance, the loan counter becomes the ensemble’s organizational pivot.   It consists of multifunctional and adapted sectors that exude an impression of accessibility and openness. Source by v2.com.

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

Location: Montréal, Québec, Canada
Architects: Chevalier Morales Architectes
Project managers: S. Chevalier, S. Morales
Project Team: S. Chevalier, S. Morales, J. Rondeau, P. Littée, C. Giguère, A. Massé, S. Barrette
Engineers: Dessau, Martin Roy & associés
Landscape architects: Civiliti
Contrators: Gamarco
Client: Ville de Montréal (City of Montreal)
Area: 2650 m2
Cost: $13 M
Year: 2015
Photographs: Chevalier Morales Architectes, Courtesy of v2.com

Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes
Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes
Saul-Bellow Library
Photo © Chevalier Morales Architectes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *