Oasis Terrace in Singapore by Serie Architects & Multiply Architects

Oasis Terrace in Singapore

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

Serie Architects working in collaboration with Multiply Architects of Singapore, has won the competition to design a new Neighbourhood Centre and Polyclinic in Punggol, Singapore. The project, developed by Singapore’s Housing & Development Board (HDB), with Ministry of Health (MOH) as the joint stake holder, will provide the main public amenities for HDB’s residents in Punggol.

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

The 27,400 sqm project, dubbed Oasis Terrace and currently under construction, is a new generation of integrated development that brings together communal amenities and services in land scarce Singapore, which includes communal gardens, play spaces, gyms, retail spaces, dining, learning spaces and a 9,400 sqm healthcare facilities.

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

Serie Architects & Multiply Architects proposal is a demonstration in architectural form of one of the key visions for Punggol: the close integration of community and landscape. The design achieves this through the successive framing of community spaces with garden elements. For instance, the community plaza at the heart of the scheme is framed by a series of lush garden terraces sloping towards the waterway.

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

This in turn is framed by a porous perimeter of platforms holding a variety of community functions and flora. The gardens will play more than just an aesthetic role in the community, they will be a horticultural project, bringing residents together to plant, maintain and enjoy them, nourishing community bonds. Ramps connect these gardens and terraces providing green and generous circulation routes up the building.

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

Food courts, cafes and shops spill out onto the terraces where family activities also take place. Overlooking the communal gardens on the platforms are rooms and outdoor areas for communal dinning, restaurants, education centres, and polyclinic rooms.  The architecture is characterised by a sense of lightness and openness allowing daylight and breezes to permeate the building.

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

Wide, sky-lit north-south and east-west thoroughfares closely connect the centre to the surrounding neighbourhood and naturally divide it into the polyclinic and commercial centre phases. These lead directly to the large sheltered plaza creating a vibrant heart for the community. Source by Serie Architects.

Oasis Terrace in Singapore
Image © Serie Architects & Multiply Architects

Location: Punggol, Singapore
Architects: Serie Architects, Multiply Architects
Medical Planning Consultant: DP Healthcare Pte Ltd
Structural Engineers: KTP Consultants Pte Ltd
MEP Engineers: Bescon Consulting Engineers Pte
Quantity Surveyors: Northcroft Lim Consultants Pte Ltd
Greenmark Consultant: Afogreen Build
Landscape Consultant: WNE Integrated Design Pte Ltd
Area: 27400.0 sqm
Year: 2017
Images: Courtesy of Serie Architects

Oasis Terrace in Singapore
Site Plan
Oasis Terrace in Singapore
Plan
Oasis Terrace in Singapore
Section
Oasis Terrace in Singapore
Diagram
Oasis Terrace in Singapore
Diagram
Oasis Terrace in Singapore
Diagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *