Open Victor J. Koningsberger building by Ector Hoogstad Architecten

Victor J. Koningsberger building

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

New education centre is a valuable addition to the facilities of Utrecht University. The new education centre for the faculties of Science, Geosciences and Biomedical Sciences at Utrecht University, designed by Ector Hoogstad Architecten, has opened its doors.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

This building forms part of an education cluster in the northwest corner of the university campus that will make the university a more attractive place for students, teaching staff and researchers by offering them an inspiring and well-equipped work environment and meeting place. The laboratories, lecture theatres and study landscapes provided within the building are already very well used.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

The iconic new Victor J. Koningsberger building together with the Minnaert building and the Buys Ballot building form an integrated education cluster in the northwest corner of the university campus, which is known as the Uithof. The ground floor contains entrance halls, lecture theatres, study spaces and a variety of catering facilities.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

The “loop” on the first floor (recognisable from the outside by the bright green façade) links the three buildings, allowing users to move from one to the other without going outside. Visitors who leave their cycles in the extensive cycle shelter on the ground floor can also enter the building directly from here.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

The upper floors contain laboratories and other rooms for practical work that can be given a flexible arrangement thanks to smart integration of structural elements and facilities. Floor structures, only 35 cm thick, house concrete core activation, piping (for air, sewage, water, gas, etc.), power cables and acoustic facilities in an innovative, synergistic combination.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

This flexibility creates space for a wide range of different research and stimulates crossfertilisation thanks to the links between the various research areas involved. Keywords in the design of the Victor J. Koningsberger building were light, openness and transparency. In line with this, the most striking element of the building is the spectacular atrium that extends over the full height of the structure and contains a majestic staircase winding up to the top of the building.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

Other eye-catching features are the 35 by 25 metre stability cross made of in situ cast concrete and the remarkable roof that provides the whole of the interior space with attractive diffuse lighting. The façades of the building are made as transparent as possible, while at the same time great care was taken to find the optimum balance between the view offered, the level of incident light, the orientation and energy economy in the interests of sustainability – which, it goes without saying was a key consideration in the whole design process.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

The vertical blinds mounted on the façade, which show marked variation in slat width, spacing and number depending on the façade area in question, play a key role here. The end result is a building with very low net energy consumption, plenty of daylight and splendid views over the green university campus. Ector Hoogstad Architecten was also responsible for the design of the entire interior of the building.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

The approach here was based on use of natural materials such as bamboo and stone in combination with the wide use of fresh green tints in the interior decoration. Design highlights are the big glass interior walls decorated with green silkscreen prints marked by their gradual variation in intensity, the media walls on the “loop” and the comfortable sixperson study booths within the study landscape that provide opportunities for group consultation without disturbing or being disturbed by – others.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

The second phase of this project is the renovation of the Minnaert building, originally designed by Neutelings Riedijk Architects in 1994, which is due to be completed in the spring of 2017. Source by Ector Hoogstad Architecten.

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof

Location: Boedapestlaan 4, 2584 CD Utrecht, Netherlands
Architects: Ector Hoogstad Architecten
Project Team: Joost Ector, Max Pape, Lennaert van Capelleveen, Gijs Weijnen, Laurence van Benthem, Ester Bezem, Carlo van Gulik, Hetty Mommersteeg, Ralph Noordhoek, Moritz Prophet, Cornelia Sailer, Sander Timmermans, Elisabeth Tukker, Nejra Vaizovic, Laurens Veth
Construction management: Utrecht University
Project management: Stevens Van Dijck
M&E consultant: Valstar Simonis
Structural engineers: Pieters Bouwtechniek
Cost engineering: Studio Bouwhaven
Building physics consultant: Cauberg Huygen / DPA Cauberg Hugen
Main contractor: Züblin Nederland B.V.
Installer: Cofely West Nederland B.V.
Client: Utrecht University
Area: Gross floor space 15,000 m2
Year: 2015
Photographs: Petra Appelhof, Courtesy of Ector Hoogstad Architecten

Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof
Victor J. Koningsberger building
Photo © Petra Appelhof
Victor J. Koningsberger building
Ground Floor Plan
Victor J. Koningsberger building
First Floor Plan
Victor J. Koningsberger building
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *