Opening new building top institute DIFFER by Ector Hoogstad Architecten

new building top institute DIFFER

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

New building for top research institute DIFFER: a blend of scientific function and idyllic form First laboratory building in the Netherlands to be awarded a BREEAM Excellent ratingn The Netherlands has an excellent reputation in the international world of science.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

Ector Hoogstad Architecten has won commissions to design many new buildings in Dutch universities and research institutes in recent years. DIFFER, the Dutch Institute for Fundamental Energy Research located on the campus of Eindhoven University of Technology, is the latest in the series. The building will be officially opened on 19 November.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

Ector Hoogstad Architecten had a three-fold task when it came to designing the building. Firstly, the two main experimental halls full of highly specialised equipment had to be designed to very demanding specifications in close cooperation with the users. Secondly, DIFFER, as may be expected from an institute that deals with renewable energy, attaches great importance to sustainability and this had to be reflected in the design.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

Thirdly – and this was perhaps the most intrinsically architectural challenge – the building had to be designed not only to meet all technical and functional requirements but also to encourage encounters between the users of the building and with the wider campus community surrounding it. We believe that this last-mentioned aspect is the one where we as architects can make the greatest contribution, by helping the researchers to get out of their ivory tower and mix with others.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

The resulting exchange of views and opinions can help to stimulate creative thinking, acting as a seed-bed for inspiration. This aim was achieved in the case of the DIFFER building by extensive use of lines of sight to anchor the structure and by the provision of attractively designed communal facilities. A pivotal role is played by the above-mentioned two experimental halls, which are surrounded by ample circulation spaces including multi-storey atria.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

The heart of the building, comprising the main meeting places – two two-storey lounges combined with conference facilities, lecture theatres and the restaurant, which leads out on to the roof gardens on top of the experimental halls – is situated right about the key urban axis, De Zaale, that runs through the middle of the university. The north side of the building lies on one of the principal access routes to the campus.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

The main corridor through the building is situated right behind the transparent façade on this side of the building, giving occupants and passers-by a clear view of one another. The building is the first laboratory building in the Netherlands to be awarded a BREEAM Excellent rating – no mean feat, largely achieved thanks to the consistent use of triple glazing and the mounting of solar cells on the entire roof area.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

The façade design is even more noteworthy in this connection, with individual solutions being devised for the different sides of the building: the north façade is designed for maximum transparency; the south façade is provided with eaves and roller blinds with extension arms to keep off the sun; while the east and west facades are given a sawtooth profile with alternating south-facing and north-facing sections.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

Vertical screens on the south-facing sections keep off the sun, while the north-facing sections are without sun blinds to ensure plenty of incident daylight and a good view of the surroundings. The instantly recognisable design makes the building a landmark in the campus. Its form and the choice of the materials used in its construction are both contemporary and reminiscent of the architectural idiom of the 1950s and 60s that characterised the early days of the university.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

The wide use of glass and the profiled concrete elements that surround the building give it an air of combined gravitas and transparency. The interior is full of light and attractive greenery, bringing the idea of the campus – a fusion of scientific function and idyllic form – indoors. Source by  Ector Hoogstad Architecten.

new building top institute DIFFER
Photo © Petra Appelhof

Location: De Zaale 20, 5612 AJ Eindhoven, The Netherlands
Architects: Ector Hoogstad Architecten
Project Team: Joost Ector, Max Pape, Koen Klijn, Ralph Sijstermans, Koert Hougee, Arja Hoogstad, Rena Logara, Joost vander Linden, Hetty Mommersteeg, Marco Verroen
Construction management: Aronsohn raadgevende adviseurs
Installation consultants: Deerns raadgevende adviseurs bv
Construction consultants: IMd Raadgevende Ingenieurs
Costs consultants: IGG
Building physics & fire safety consultants: Peutz
Main contractor: Dura Vermeer Rosmalen
Client: DIFFER
Year: 2015
Area: 12,034 m2
Photographs: Petra Appelhof, Courtesy of Ector Hoogstad Architecten

new building top institute DIFFER
Site Plan
new building top institute DIFFER
Ground Floor Plan
new building top institute DIFFER
Second Floor Plan
new building top institute DIFFER
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *