Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch

Theatre de Kampanje

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

Theatre ‘The Kampanje’ is the new cultural centre and playhouse of Den Helder, located in the city’s old naval yard ‘Willemsoord’.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

The project transforms a collection of maritime buildings, which have been inaccessible for over 170 years, by introducing new public functions such as a concert hall, flexible performance spaces, an art centre, offices and a restaurant.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

Inspiration for the design is drawn from the identity and character of the historic buildings, an interplay of structure, craft, public space, docks and water.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

In order to maintain the unique character of the interior and exterior spaces, the design is restrained, with careful consideration undertaken for any changes made.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

To ensure the spatial experience of the grand historic halls, an auditorium has been designed of glass. This characterises the additions made, with an emphasis on transparency that stands opposite the introverted nature of the existing historic fabric.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

Nevertheless, the auditorium sits a naturally within the protected building, with the use of glass creating long sightlines across the hall; seeing and being seen becomes a guiding theme throughout.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

This conviviality is part of the traditions of the theatre, with the social aspect often just as important as the performance itself.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

The strength of the intervention lies in the precision of the restoration, combined with the radical nature of the additions. The plan has also an important urban component, which will give fresh impulse to a forgotten edge of the city.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

By situating the main entrance toward the centre of the site while adding secondary access to the city at the side, a lively public path is created, along which various elements of the programme are organised, restoring the connection between the city and sea. Source by van Dongen-Koschuch.

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek

Location: Willemsoord, Den Helder, The Netherlands
Architects: van Dongen-Koschuch
Architect In Charge: Frits van Dongen, Patrick Koschuch
Project Team: Henk de Haas, Rui Duarte, Klaas Sluijs, Lorna Gibson, Gianna Bottema, Hesh Fekry, Raul Forsoni
Constructor: IMD, Rotterdam
Acoustics & Engineering advisor: LBT, Nieuwegein
Area: 7850 sqm
Year: 2015
Photographs: Allard van der Hoek, Courtesy of van Dongen-Koschuch

Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Photo © Allard van der Hoek
Theatre de Kampanje
Diagram Function
Theatre de Kampanje
Site Plan
Theatre de Kampanje
Ground Floor Plan
Theatre de Kampanje
First Floor Plan
Theatre de Kampanje
Second Floor Plan
Theatre de Kampanje
Third Floor Plan
Theatre de Kampanje
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *