Villa “N” by Architettura Matassoni

Villa “N"

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

Villa “N” is’ a brave project, a contemporary architecture on the hills around Arezzo by Italian architects Alessandro and Leonardo Matassoni. The house, built around a patio distinct from residential areas, has several transparent walls that allow visual perception as expansion of the interior spaces. The patio, the heart of the project, is also the key regulator, around which indulges complex volumes.

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

Villa N is a single family villa for a fashion manager and his family. The unit has been organized around a central courtyard with the function of home life’s core; this compositional logic allows a visual reciprocity between the different environments with many possible views mixing different spaces and functions.

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

Its centrality is partly contradicted by the perimeter openings emphasized by the centrifugal projections of several architectural elements that have been stretched toward the extreme edges of the available area (a surface very limited compared to the volume allowed).

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

The sleeping area on the first floor has a private attitude with an “atmospheric” connotation due to its sensitivity for the natural light changes becuase of the direct contact with the sky through the linear slots cutted on the roof.

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

In general, during the design phase, the expressive language of this architecture was affected by the client’s preference for the ninety degrees angles and the flat surfaces, which has prompted the designers to overcome the static nature typical of this initial setup through the strategic dislocation of the volumes, the use of suspended masses and shifted surfaces.

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

Then, during the construction, similar choices pushed decisively toward the total white option and the number reduction of the materials used, which have been plaster for all vertical surfaces in combination with metal panels (ventilated walls made with aluminum panels – layered panels) and stone slabs, combined with floating wooden surfaces (accoja), for the external floorings.

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

We wanted to use “low-tech” solutions, when possible, which could ensure the internal microclimate control in a passive manner through the natural flow of fresh air from the green external areas. Source by Architettura Matassoni.

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni

Location: Arezzo, Italy
Architects: Architettura Matassoni
Principal: Alessandro Matassoni, Leonardo Matassoni
Concrete Structure: Alessandro Romei
Heating and Cooling Systems: Claudio Chiassai
Builder: AL.CA. costruzioni
Area: 1194 square meters
Year: 2015
Photographs: Courtesy of Architettura Matassoni

Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Photo © Architettura Matassoni
Villa “N"
Ground Floor Plan
Villa “N"
First Floor Plan
Villa “N"
Second Floor Plan
Villa “N"
Sketch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *