Pure House by Kugatsuno Kaze Design Office

Pure House

Pure House
Photo © MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao

I want to create elegant curves using rough texture. Curves are inspired from a woman’s graceful gestures when she is adjusting her clothes. I also want to express lively energy of a woman playing an active role in the society. And I admit that graceful roundness of female body is great inspiration for my design.

Pure House
Photo © MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao

Rough texture represents toughness of a man, but at the same time I also want to express delicate feeling and loneliness of a man that are hidden inside. In other words this is my experiment of contrasting roughness and minuteness. My intension comes from the love for the nature. It is a fact that an architect cannot avoid doing damage to the nature when he builds. But I sincerely wish to search for a way to minimize such damage.

Pure House
Photo © MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao

I am sure that the term “recycled plywood panel” is not popular in business of architecture. I selected such plywood panel to make concrete form. Plywood is usually used for surface finish for the first time, re-used for the second time, and in most cases it will not be used for construction after that. But I decided to re-use it for the third time to make concrete forms, with intension to reduce impact on the nature.

Pure House
Photo © MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao

The house, sitting comfortably on the ground, should be calm. And its silhouette should be simple. Residents enjoy nice view from there. They are sheltered from cold wind and heat. They peacefully wake up from good sleep, listening to birds singing.

Pure House
Photo © MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao

They enjoy reading and good drinks. They smell the trees….
Architecture does not say anything. It simply stands there quietly in the landscape. I built a small house. I sincerely hope for an opportunity to present my work to people around the world. Source by Kugatsuno Kaze Design Office.

Pure House
Photo © MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao

Location: Hiroshima, Japan
Architects: Kugatsuno Kaze Design Office
Project Team: Shuhei Iida & Masami Chishiro
Structure: Reinforced Concrete
Client: Couple with three children
Area: 133.50 sq.mts.
Year: 2015
Photographs: MItsuo Matsuoka / Toshiyuki Nakao, Courtesy of ho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *