Southbank Centre Archive Studio by Jonathan Tuckey Design

Southbank Centre Archive Studio

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

Jonathan Tuckey Design has created a new archival space for London’s Southbank Centre featuring a 1950s shelving system  that reflects the building’s heritage.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

The publicly accessible space, set within the foyer of the Royal Festival Hall, will function as a sorting area for the Southbank Centre’s archive material, as well as a public library and a classroom.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

Southbank Centre  is refurbishing the Queen Elizabeth Hall, Purcell Room and Hayward Gallery for another generation to enjoy. This project will also transform Southbank Centre’s public heritage programming and archive management, opening up access to their collections and uniting the story of the Festival Site.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

Southbank Centre has commissioned Jonathan Tuckey Design to create their new Archive Studio to be set within the foyer of the Royal Festival Hall.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

The Southbank Centre Archive Studio allows The Centre to explore, catalogue and arrange their collection and bring elements of this unique archive to life by making visible the processes of a working archive.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

The Studio will allow visitors to see archivists and volunteers at work on the collection and offer the opportunity for the public to engage directly with the archive material and play a part in the presentation and preservation of the collection.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

As part of the wider festival programme, there will also be regular collections focused events using the archive studio as the hub for this activity. The studio will become the catalyst for a pioneering public programme to reveal Southbank Centre’s heritage.for everyone to enjoy. Source by Jonathan Tuckey Design.

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner

Location: Royal Festival Hall, London, UK
Architects: Jonathan Tuckey Design
Partners: Southbank Centre, Heritage Lottery Fund
Construction: Penwright, Connacht Construction
Manufacturers/ suppliers
Archive Shelving: Dexion Slotted Angle shelving manufactured by Dexion and supplied by Penwrigh
Pegboard cladding: 6mm perforated hardboard manufactured by Finnish Fibreboard and supplied by Meyer Timber
Enamel tables and signs: Manufactured and supplied by AJ Wells
Lamp de Marseille: Manufacture by NEMO Lighting and supplied by Twenty Twenty One
Client: Southbank Centr
Area: 40m
Budget : 100k
Year: 2015
Photographs: Dirk Lindner, Courtesy of  Jonathan Tuckey Design

Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner
Southbank Centre Archive Studio
Photo © Dirk Lindner
Southbank Centre Archive Studio
Axonometry
Southbank Centre Archive Studio
Sketch
Southbank Centre Archive Studio
Sketch
Southbank Centre Archive Studio
Sketch
Southbank Centre Archive Studio
Sketch
Southbank Centre Archive Studio
Sketch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *