Glacial Glazed Museum by Paolo Venturella

Glacial Glazed Museum

Glacial Glazed Museum
Image © Paolo Venturella

Paolo Venturella & Cosimo Scotucci propose a glacial glazed museum. The museum takes shape by the deformation of the classic courtyard typology, according to functions and context.

Glacial Glazed Museum
Image © Paolo Venturella

The courtyard building, that works as a path for visiting the exhibition, is taken into consideration as a starting point and then deformed pushing one side on the other. The deformation literally goes beyond its limits and alters a simple typology into a more complex one.

Glacial Glazed Museum
Image © Paolo Venturella

In this way the park enters in the project making the courtyard a public space open to the city. Moreover it cantilevers on the street side creating a covered area for the entrance and making the building appearing as if it were “welcoming” visitors that are coming to visit the museum.

Glacial Glazed Museum
Image © Paolo Venturella

The volumes that step up and down are a urban promenade that host rooms where the main artworks are shown and drive people to the upper terrace facing the park. Form follow exterior function while interior functions follow form.Source by Paolo Venturella

Image © Paolo Venturella
Image © Paolo Venturella

Location: Weimar, Germany
Architect: Paolo Venturella
Project Team: Cosimo Scotucci
Year: 2015
Type: Competition
Images: Courtesy of Paolo Venturella

Glacial Glazed Museum
Diagram
Glacial Glazed Museum
Site Plan
Glacial Glazed Museum
Scheme Plans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *