Flinders University Plaza and Student Hub by Woods Bagot

Flinders University Plaza and Student Hub

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

The design draws on a number of high-level findings by the engagement of students, teachers and staff which included creating student “owned” spaces for study, recreation and socialisation, teaching and learning facilities, student-facing services, food and beverage offerings and student support services including clubs, associations and religious centres.

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

In the university’s biggest redevelopment in nearly 50 years, the new plaza and student hub creates a new ‘front door’ to the campus, significantly improving visual and movement connections through the plaza and activating the central core of the campus by drawing students into a contemporary education environment with a diversity of spaces designed for active learning.

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

The redevelopment includes a new four storey administration building with a sustainable rooftop garden, a new three storey enclosed mall, refurbishment of the existing Union building and refurbishment of one level of the library. The newly designed plaza comprises a terraced amphitheatre for learning, socialising and relaxation and will host outdoor concerts and film nights for up to 2,000 people.

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

It also features quiet study spaces, collaborative group lounges and conference facilities, new bars, a restaurant, which offers fine dining options and spectacular 180 degree views of the lake and ocean from the top floor of the hub, function centres, retail, as well as food and beverage outlets. Woods Bagot Senior Associate and Project Leader Milos Milutinovic said there were a number of key themes that drove the design process.

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

Initially it was about realising the potential of the Flinders campus and drawing on this competitive advantage, he said. “We have a campus located in one of Adelaide’s most prime locations which offers panoramic views stretching to the hills, ocean and city. One of the key drivers was to showcase the landscape in its beauty and create a visual linkage between the north and the south,” he said.

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

This was addressed by reshaping the plaza and moving its position down a level to activate and open up the space. As Milos explained it was also about removing segregated areas and opening up the design so each area of the campus flowed into the other. “Typically in universities the staff and student spaces are separated, however at Flinders we wanted to create an integrated student and staff hub which offered common meeting spaces to facilitate the needs of both students and staff,” he said. Source by Woods Bagot.

Flinders University Plaza and Student Hub
Photo © Peter Barnes

Location: Adelaide, Australia
Architects: Woods Bagot
Project Team: Alex Gilmore-Johnstone, Alex Hall, Alice Sangster, Craig Rogers, Ernst Jury, Gavin Kain, Jack Saunders, Jo Dane, Keith Dougal, Melinda De Cianni, Michael Andrew, Milos Milutinovic, Nick Bendys, Pasquale Macri, Sarah Ball, Sarah Howden, Thomas Masullo
Area: 11,000 m2
Value: Approx. $63 million
Year: Completion March 2016
Photographs: Peter Barnes, Courtesy of Woods Bagot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *