Sina Plaza by Aedas

Sina Plaza

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

Sina Plaza is the principal office in China for Sina Corporation, a Nasdaq listed company that operates Sina.com and Weibo social platform and has more than 85 million unique users per day. The project has an above-ground and below-ground gross floor areas of 76,500 square metres and 48,000 square metres respectively.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

It houses approximately 55,000 square metres of open office/R&D space, conference and meeting areas, corporation exhibition area, staff amenity areas which include entertainment and leisure facilities, canteens and a supermarket. The design also caters for maximum flexibility. The project is located in Zhongguancun Science Park, a technology hub often referred as ‘China’s Silicon Valley’ in the northwestern part of Beijing.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

Situated at the corner of Zhongguancun West Road and Zhongguancun South Street, the project site is adjacent to many top tiers IT and internet/web-based companies. The area is well connected with public transport and is planned to be low density. Most developments are required to sit along their site boundaries to reinforce a strong streetscape. Building height is limited to 32 metres.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

Design Concept
‘Limitless’ is the core concept of the design as advances in media technology and information flow have opened up unlimited opportunities in the digital world. The building is designed to reflect the infinity symbol ‘∞’ to express this concept of ‘limitless’. The objective of the architectural planning is to ensure maximum flexibility based on a modular approach that allows reshaping and adjustments as needed.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

Drawing from the Chinese architectural heritage of courtyards, the building frames two major open courtyard gardens that brings natural light and cross ventilation to the interiors. At the intersection or centre of the building is the main entrance and a focal point – the ‘Eye of Sina’ – an atrium space that serves as the main vertical circulation hub and features a 12-metre high conical media screen which displays current media information by Sina.com and Weibo. Vertical circulations and servicing cores are located at the four corners of the building and connected by the central atrium.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

The internal circulation route resembles the infinity symbol which allows users to commute efficiently from one end of the building to the other. Walking to the opposite corner of the building requires no more than two minutes. Although the architectural form is rectilinear, the architectural moves religiously follow a special design discipline. The form was squeezed, kneaded and pinched to express entrances, balconies, special double height workspaces and skylights.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

Spatial Planning
The company values its staff and this headquarters building features not only office spaces, TV studios and R&D facilities that are essential for work, but also a series of staff amenities to ensure a healthy and efficient working environment, including a fitness centre, shower rooms, a library, a staff canteen, self-served pantries, a clinic and baby feeding rooms.

Sina Plaza
Photo Courtesy of Aedas

Sustainability
The development is targeted to be a green and user friendly headquarters building, in alignment with the philosophy of this major international online media company. It has received a Pre-certified LEED Platinum rating. Optimised building orientation is crucial to minimise solar heat gain and maximise natural ventilation.

Sina Plaza
Section

Penetration of daylight especially in the lobby and peripheral office spaces can greatly reduce the amount of energy used for artificial lighting. The skylight also helps light up the corridor on the top level. Double Low-E glass is applied to minimise cooling energy consumption, while external shading fins are carefully used to provide effective shading to the building envelope. Source by Aedas.

Sina Plaza
Sketch

Location: Beijing, China
Architects: Aedas
Director: Ken Wai
MEP Consultant: J. Roger Preston Limited
Curtain Wall Consultant: Jangho Group Co., Ltd.
Landscape Designer: ACLA Ltd.
Interior Designer: Aedas Interior / HASSELL / AB Concept
Lighting Consultant: Brandston Partnership Inc
Signage Designer: Fabio Ongarato Design
Client: R&F Properties /
Sina Technology (China) Co., Ltd.
Site Area: 29,760 square metres
Gross Floor Area: 124,500 square metres
Project height: 27.6 metres
Completion Year: 2015
Photographs: Courtesy of Aedas

Sina Plaza
L1 Floor Plan
Sina Plaza
L2 Floor Plan
Sina Plaza
Model
Sina Plaza
Sketch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *