Villa Mq Tremelo by OOA | Office O architects

Villa Mq Tremelo

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

This spacious villa is situated in Tremelo (BE), on a large terrain surrounded by pines. The house was designed for a couple with two children, who wanted something “special”. In other occasions OOA is very conceptual in the approach of a design, here we just let it flow.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

Taking in account the building regulations, we started sculpting the house around the desired programs, thereby playing with the fundamental architectural elements and principles (form, space, …), taking away the usual references by using curved walls, different ceiling heights, light, …

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

The flowing lines of the plan unfold across five split-levels. The entrance of the house, which is half a level lower than street level, is reached by way of a slope within a concrete framework in an artificial landscape.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

Although the programs blend into each other, natural light provides a unique atmosphere at every level: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasizes the impalpable framework.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

The sloping balustrade that consists of parabolic cables intensifies the interweaving of the different spaces. On the next level we find the kitchen, connected to the garden, and the slope towards the living room.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

An elongated cupola in the sloping ceiling / roof points the way to the highest zone, that of the children’s rooms. On this level, we also find the bathroom as a natural result of all preceding choices.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

The space squeezes itself through the taille (the circulation space), accelerates temporarily (the stairs as connections between the levels), only to expand again, enhancing the dramatic effect.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

The visual language is characterized by emotion and lively agility. The views that are wrenched away from the fixed grid are nonetheless clearly framed and pushed toward the back.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

This emphasizes the organic forms. The seemingly lifted volume causes a feeling of massive zero gravity. Life unfolds, turned away from the street and oriented towards the gardens.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

The artificial landscape that is created inside is well defined and flows back to the surrounding lawn. Suorce by OOA | Office O architects.

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde

Location: Tremelo, Belgium
Architects: OOA | Office O architects
Architect in Charge: Magalie Munters
Engineering: Util Structuurstudies
Material use: Fair-faced concrete / plaster / polished concrete
Area: 350 sqm
Project period: 2013-2015
Photographs: Philippe van GeloovenTim Van de Velde , Courtesy of OOA

Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde
Villa Mq Tremelo
Photo © Philippe van Gelooven
Villa Mq Tremelo
Photo © Philippe van Gelooven
Villa Mq Tremelo
Photo © Philippe van Gelooven
Villa Mq Tremelo
Photo © Philippe van Gelooven
Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde
Villa Mq Tremelo
Photo © Tim Van de Velde
Villa Mq Tremelo
Photo © Philippe van Gelooven
Villa Mq Tremelo
Photo © Philippe van Gelooven
Villa Mq Tremelo
Basement Floor Plan
Villa Mq Tremelo
Ground Floor Plan
Villa Mq Tremelo
First Floor Plan
Villa Mq Tremelo
Second Floor Plan
Villa Mq Tremelo
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *