Wall House by AGi architects

Wall House

Wall House
Photo © Nelson Garrido

As in the famous Lewis Carrol tale, Wall House is not what it seems. Is it a fortress that closes itself to the world? Or is it an isolated place that avoids all communication with the exterior?

Wall House
Photo © Nelson Garrido

Not at all! Wall House by AGi architects communicates with its formalized solid skin, an existing concern in the city.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

It is the expression of those thoughts: “the all judging peeping tom”, “windows that looks towards the place where nobody wants to be watched”, “opened facades show only false and preconceived realities”.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

Wall House is the physical expression of a family’s life; a large shell protecting everyone that inhabits it. This shell embraces four patios which are developed three dimensionally.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

It allows the inhabitants to enjoy infinite freedoms internally, the patios, as air bites; penetrate to the terraces and the most intimate rooms.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

A large lattice develops into the volume and creates a welcoming area, in the public ground level. This skin encloses the guest living room which is surrounded by gardens and terraces.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

Away from any uncomfortable view, at this same level, the family shares their own private luminous oasis. The three daughters can develop their private life around three patios into the highest level of the house.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

A shared living room is extended to the terrace where in the mild weather nights, friends and family can relax, chat, eat and socialize. The open air terrace is connected with the mother’s private garden on the lower level without any visual connections.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

Cantilevered terraces and gardens are protected by shade, just as in an oasis in the desert. Vegetation and greenery are able to grow and climb freely on all the different levels.

Wall House
Photo © Nelson Garrido

The house creates free zones where exploration may occur, allowing its inhabitants to know their selves better, ultimately protecting themselves to become free. Source by AGi architects

Wall House
Photo © Nelson Garrido

Location: Khaldiya, Kuwait
Architects: AGi architects
Main Architects: Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea
Project Leaders: Lucía Sánchez Salmón, Hanan Alkouh, Sharifa Al Shalfan
Project Team: José Ángel del Campo, Bruno Gomes, Lulu Al Awadhi, Babu Abraham, Abdulhafiz Bahi El Din, Waleed Fawzy El Demdash, Robert Varghese, Naseeba Shaiji, Abhilash Challiyil
Lighting: Irene Bas
Singular works: Elena Rendeiro (Entrance fence room divider) in collaboration with AGi architects
Art pieces: Alarcón Criado Gallery (Sevilla) Elena Rendeiro
Interior Design: AGi architects
Provided and manufactured: Gunni & Trentino
Area: 2.500 m2
Year: 2015
Photographs: Nelson Garrido, Courtesy of AGi architects

Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Photo © Nelson Garrido
Wall House
Axonometry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *