NIBN in Negev by Chyutin Architects

NIBN in Negev

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

The building for the research laboratories of the National Institute for Biotechnology in the Negev (NIBN), is situated at the southwestern corner of the Ben-Gurion University campus. The edifice is a part of the university’s laboratory buildings complex and is connected to it by a covered walkway.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

The NIBN building is comprised of four levels: three for laboratories and researchers’ offices, standing above a transparent ground floor for general public functions such as foyer, faculty lounge, auditorium, cafeteria, and seminar room.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

These latter operations allow for increased interaction between researchers, thereby enhancing the exchange of knowledge and strengthening academic ties across disciplines.

NIBN in Negev
Photo © Dan Chyutin

The ground floor’s envelope combines transparent glass façades and exposed concrete walls. The glass façades establish viewing relations between the surrounding urban environment and inner campus areas, dissolving the barrier between them.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

The exposed concrete walls form a stylistic and material continuation with the neighboring campus buildings. Adjacent to the foyer is a sizeable garden, partly covered by the upper laboratories floors, which creates an inviting and comfortable space for outdoor activities and bestows a sense of tranquillity over the building as a whole.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

The upper floors are organized around a square space that forms an elevated open-air atrium. Their design is modular and flexible so as to accommodate programmatic changes in terms of laboratory type and size.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

The laboratories and offices are located at the building’s periphery, while the social spaces with their glass facades and the auxiliary rooms with their plastered walls face the atrium and have views upon the garden.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

A double skin system serves as this section’s envelope, enabling the inner spaces to receive their appropriate exposure to sunlight. This façade consists of an internal glazed curtain wall and an external layer of green u glass, which is perforated by vertical openings of acid u glass louvers that expose the building’s population to the landscape. Source by Chyutin Architects.

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

Location: Ben-Gurion University, Israel
Architects: Chyutin Architects
Project Team: Bracha Chyutin, Michael Chyutin, Ethel Rosenhek, Jacques Dahan
Laboratories interior: Moshly- Aldar Architects
Area: 6000 sqm
Year: 2015
Photographs: Amit Geron, Dan Chyutin, Courtesy of Chyutin Architects

NIBN in Negev
Photo © Amit Geron
NIBN in Negev
Photo © Amit Geron

NIBN in Negev

NIBN in Negev
Photo © Dan Chyutin
NIBN in Negev
Photo © Dan Chyutin
NIBN in Negev
Section
Site Plan
Site Plan
NIBN in Negev
Ground Floor Plan
NIBN in Negev
Tyoical Floor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *