Transformation of a warehouse in offices by FUSO atelier d’architectures

Transformation of a warehouse in offices

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume

Located in the outskirts near Paris, the conversion of this 1800 m2 former storage facility completes a long term reflection with management and users on the complete redevelopment of the premises allowing the company to welcome its subsidiaries on a site location strategically situated nearby the historic head office.

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume

The transformation of a warehouse in offices immediately raises the question of natural lighting and thermal comfort. We considered the size of the volume (60m x 30m x 4.3m) and the scarcity of façade openings as so many positive constraints to structure the project in two main interventions: creating closed spaces using prefabricated timber and opening two exterior patios.

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume

Favoring a playful and warm atmosphere, offices and meeting rooms are made of structural wooden panels. Prefabrication through digital machining of these elements enabled rapid implementation on site without the need for lifting equipment.

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume

Acoustically treated, they structure the space without partitioning it in order to let natural light into the depth of the volume and answer technical constraints: networks, smoke control and free cooling.

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume

Cut from the mass of the volume of the old storage room, the patios provide controlled natural light. Blurring the frontier between outdoor and indoor spaces, they offer a framing of the sky and highlight the depth and intimacy between open office spaces. Source by FUSO atelier d’architectures.

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume

Location: 6 rue Jean Martin, Saint Ouen, France
Architects: FUSO atelier d’architectures
Structural engineering+ economy: IPH
Installations engineering: BALAS
Acoustical: SERIAL
Rubber Floor: NOR
Cross laminated Timber/load-bearing wall: AGROP – NOVATOP
Curtain wall systems: SCHÜCO
Acoustic panels: TEXAA
Office furniture: FORMA5 / BISLEY
Client: SCI Jean Martin
Area: 1.330 m2 offices + 920 m2 outdoor
Cost: 2.1M €
Year: 2015
Photographs: Clement Guillaume, Courtesy of FUSO atelier d’architectures

Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Photo © Clement Guillaume
Transformation of a warehouse in offices
Axonometry
Transformation of a warehouse in offices
Scheme
Transformation of a warehouse in offices
Plan
Transformation of a warehouse in offices
Lighting scheme
Transformation of a warehouse in offices
Model

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *