Västra Kajen Housing by Tham & Videgård Arkitekter

Västra Kajen Housing

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

Located on the quayside of the Munksjön lake, these two urban housing blocks are based on a long term strategy of sustainability, creating attractive housing on one of the best sites in central Jönköping.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

Rather than a row of standard housing slabs, the requested number of apartments was assembled into two large units.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

The two compact volumes establish a solid position proportionally acceptable both to the city as well as the lake. It also minimizes the building envelope in line with the low energy concept.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

An outer layer of terraces surrounds the perimeter of the buildings and provides all apartments with generous outdoor spaces.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

These are contained within a transparent screen of anodized aluminum that diffuses the light and with its arched shapes creates alternating open and filtered views.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

It offers a buffer zone between the intimate domestic interior of the apartments and the vast scale of the water landscape and urban context outside.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

By shifting the voids in the screen every second level, a characteristic pattern emerges that unites the six floors into one distinct cubical volume.

Västra Kajen Housing
Photo © Lindman

The apartments are organized around a large vertical atrium, a top lit stairwell dignifies a grand entrance hall and provides an important interior space for visitors and tenants in which to socialize.

Västra Kajen Housing
Site Plan

The atrium hall also functions as a natural preheating of fresh air, thus contributing to over all energy efficiency.

Västra Kajen Housing
Plan

The majority of the apartments are located in the corners, all benefitting from good views and light.Source by Tham & Videgård Arkitekter.

Västra Kajen Housing
Section

Location: Jönköping, Sweden
Architects: Tham & Videgård Arkitekter
Chief architects: Bolle Tham and Martin Videgård
Project Team: Eric Engström, Mårten Nettelbladt, Malin Belfrage, Helene Amundsen, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Andreas Helgesson, Dennis Suppers.
Client: Vätterhem and Riksbyggen.
Area: 10.900 sqm.
Year: 2015
Photographs: Lindman Photography, Courtesy of Tham & Videgård Arkitekter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *