CEM Verbania by Salvador Perez Arroyo + S.B.Arch.

CEM Verbania

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The multifunctional cultural complex (CEM), with a contemporary and sculptural identity, is located on the Maggiore Lake coast.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The architectural complex hosts a wide entrance foyer for cultural events and art exhibitions, a theatre for 500 people and a 200 one, service and ancillary spaces, offices, a rehearsal theatre, a restaurant and a cafe.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The building is located right at the San Bernardino river estuary, near the historical Villa Maioni and behind the local Civic Library.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The external landscape is sculptured with a system of descending bleachers allowing a breathtaking panoramic view of the lake and the surrounding Italian Alps.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

Four big volumes with gentle and curved shapes inspired by the lake stones and linked by a prismatic volume facing the landscape forme the new public Centre on the Maggiore Lake of Verbania.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The lake stone is the very symbol of the project and the striking surrounding context the utmost trigger of the Centre. Its architecture grows from the unique relation between mountains, city and lake.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The building is open towards the surrounding. The big external square defines a new urban and public place of great social value, an open space designed as meeting place, leisure, events.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

The location is perfect, focal between the urban centres of Intra and Pallanza. The Centre acts as the pivotal start-up of a wider city requalification, both social and landscape wise.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

Zinc metal sheets with a characteristic shading and vibrant colour clad the four curved volumes, with the colour recalling and harmonizing with the Verbania lake and skies.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati

A local stone is used for the external pavings. Inside timber, worm welcoming and natural is the main element. Source by S.B.ARCH. Bargone Associati.

CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
  • Location: Verbania, Italy
  • Architects: STONES Salvador Perez Arroyo (Team Leader), S.B.ARCH. Bargone Associati (Coordinator)
  • Project Team: Peter Cook, Garcia BBM, M. Mariani, E. Auletta, Bianchini e Lusiardi Associati, A. Sandelewski, F. Brenci, A. Di Muzio
  • Construction Design: Arch. Fabrizio Bianchetti (progetto architettonico, progettazione ambientale e coordinamento) – Arch. Giancarlo Marzorati, (capogruppo) (progetto architettonico, scenotecnico ed arredi) – Ing. Stefano Rossi (progetto strutture) – Ing. Guido Davoglio direttore Tecnico di Tekser srl (progetto impianti) – Geol. Fulvio Epifani (indagini geologiche e geotecniche)
  • General Contractors: Notarimpresa s.p.a., Tecno Costruzioni S.r.l., CDL s.r.l.
  • Client: Comune di Verbania
  • Area: 5.000 mq + 5ha
  • Volume: 25.000 mc
  • Construction Cost: 13.600.000,00 euro
  • Year: 2015
  • Photographs: Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Photo Courtesy of S.B.ARCH. Bargone Associati
CEM Verbania
Site Plan
CEM Verbania
Diagram
CEM Verbania
Section
CEM Verbania
Flexible volumetric scheme
CEM Verbania
Exploded axonometric
CEM Verbania
Scheme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *