Meander Moves Forward by Steven Holl Architects

Meander

Meander
Image © Steven Holl Architects

Steven Holl Architects’ “Meander,” a 2006 international competition winning design for central Helsinki housing, is now moving forward after being delayed by economic slowdown in 2008.

Meander
Watercolors © Steven Holl Architects

The project maximizes sunlight for 80 apartments offering private views of Hesperia park and the Baltic Sea. Residents of the 180 meter long building will have access to a rooftop sauna and scenic path spanning its length.

Meander
Watercolors © Steven Holl Architects

The project is one of Steven Holl Architects’ 9 projects in design development in addition to 9 projects currently under construction. Located in Helsinki’s cultural and historical district Taka-Töölö along the Taivallahti Bay, the site of Meander housing is enclosed by the Taivallahti Barracks, two apartment buildings and an office block.

Meander
Watercolors © Steven Holl Architects

Out of this bounded inner block the 8886 sm building rises in section towards the sea horizon, providing breathing space to the historic barracks and maximizing views and sunlight to the eighty apartments in the new building.

Meander
Sketch © Steven Holl Architects

The 180-meter-long glass building with a height varying from two to seven floors travels across the rectangular courtyard like a musical score, shaping garden void spaces within the block. Meander is carried by load bearing perpendicular concrete walls and glazed with horizontally hinged glass panels.

Meander
Sketch © Steven Holl Architects

During the evenings, the building glows like an ice sculpture. The apartments, ranging from studios to four-bedrooms, feature private saunas, balconies, and views of the Baltic Sea or Hesperia Park.

Meander
Watercolors © Steven Holl Architects

Pivoting walls maximize spatial variations, and can be controlled by residents. Among the public spaces for residents is a rooftop sauna with sea views and a scenic path spanning the full building length.

Meander
Watercolors © Steven Holl Architects

The building is an exemplar of sustainable practices with the installation of fifty geothermal wells, solar panels on the roof, and radiant floor heating and cooling throughout its apartments.

Meander
Site Plan

For the design and construction of Meander, Steven Holl Architects is collaborating with Helsinki-based firms, Vesa Honkonen Architects and ARK-house Architects.

Meander
Aerial View

Meander is the second project for Steven Holl Architects in Helsinki; in 1998 the Kiasma Museum of Contemporary Art opened its doors to the public. This museum, considered one of the firm’s major works, received the National AIA. Source and images Courtesy of Steven Holl Architects.

Meander
Diagram
  • Location: Helsinki, Finland
  • Architect: Steven Holl Architects
  • Design: Steven Holl (design architect), JongSeo Lee (project architect)
  • Local architect: ARK-house Architects, Pentti Kareoja (principal architect)
  • Local architect: Vesa Honkonen Architects, Vesa Honkonen (principal architect)
  • Project Team: Anja Hämäläinen, Mari Koskinen, Tina Olli, Jaana Tiikkaja, Erika de Martino
  • Structural engineer: Tero Aaltonen, Matti Ollila & Co., Consulting Engineers Ltd.
  • Images: Courtesy of Steven Holl Architects
Meander
Model
Meander
Model
Meander
Model
Meander
Model
Meander
Model
Meander
Model
Meander
Ground Floor Plan
Meander
Section
Meander
Elevation
Meander
Plan
Meander
Plan
Meander
Sketch © Steven Holl Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *