Valley Shelter by Dardo Molina

Valley Shelter

Valley Shelter
Image © Dardo Molina

This project is located in the city of Salta, Argentina. It is set on the side of a mountain at 1250 m above the sea. The land has a slope of 20 degrees and has a leafy tree vegetation.

Valley Shelter
Image © Dardo Molina

Morphologically it is formed by a rectangular volume that underwent a subtraction. The same is resting on a stone wall in the rugged north face and compacted natural ground on the south side, leaving a kind of tunnel underneath.

Valley Shelter
Image © Dardo Molina

The focus of the project is to the west, so I work with the dimensions of the gallery to manage and achieve enlightenment ideal thermal comfort.

Valley Shelter
Image © Dardo Molina

The front faces the Golf field, located about 150 m below. Vehicle access is the service area of the project, thus entering the kitchen.

Valley Shelter
Image © Dardo Molina

Structurally, the project was a challenge because Salta is located in a seismic zone and receives the thrust of the Nazca plate located on the Atlantic Ocean, which responds to earthquake standards.

Valley Shelter
Image © Dardo Molina

The materials used were the reinforced concrete, stone, glass and iron. Inside boasts smooth cement floors .Source by Dardo Molina.

Valley Shelter
Image © Dardo Molina
  • Location: Salta, Argentina
  • Architect: Dardo Molina
  • Client: Wilmer Guzman
  • Year: 2016
  • Construction year: 2017
  • Images: Courtesy of Dardo Molina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *