Duben Observatory by PLUKK Architecture

Duben Observatory

Duben Observatory
Image © PLUKK architecture

We didn’t want to intervene this landscape with an artificially created human space. Our approach to this quest came out of the simplest thought about a path, where the path leads directly to a view point. We used this path to pulled it up towards heaven and shaped it to allow access right to the top.

Duben Observatory
Image © PLUKK architecture

There is only one human input to landscape, construction made of reinforced concrete lifting up this path. Path has remained a path. The observation tower is fluently rising upwards and offers immediate view into sceneries around. Towards the top is getting wide slightly, so that everyone can easily explore ambient nature. On the way to the top people can use a forest path along railing or more steep stone path closer to centre of construction.

Duben Observatory
Image © PLUKK architecture

Tower is in nature, so instead of staircase we use completely natural forest path. Construction is made of reinforced concrete pillar, in which are reinforced concrete ramps fixed. These elements interact together and it provides a solid and durable construction. Conquer the top is an answer how to get the best view to the surroundings. Being on the peak. Source by PLUKK Architecture.

Duben Observatory
Image © PLUKK architecture
  • Location: Duben, Zilina, Slovakia
  • Architects: PLUKK Architecture
  • Status: Concept Design
  • Project Year: 2016
  • Images: Courtesy of PLUKK Architecture
Duben Observatory
Site Plan
Duben Observatory
Plans
Duben Observatory
Section

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *