NZS Headquarters by Arhitektura Krušec

NZS Headquarters

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič

The NZS Headquarters building duly respects the site of the building that stood in it’s place before. The new building is placed on location as an autonomous volume whose whiteness clearly draws the boundaries between the centuries old work of nature and the creation of the human hands.

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič

An essential element of the design of the building volume is represented in capturing the views towards the surrounding landscape. Both floor plans are U-shaped, pivoted in relation to one another in a way so that the ground floor opens towards the existing hay-rack and football fields, while the first floor directs the views towards the silhouette of Kamniško Savinjske Alps.

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič

The centre of rotation is represented in a round glass atrium, dominated by three fruit trees. The atrium is also the main ambiental attraction for the visitors entering the building. The NZS Headquarters building is designed as kind of a nature observatory since all the offices are placed on the outer perimeter of the volume.

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič

This way the users have as direct as possible contact with the surroundings via the fully glazed façade. In contrast to the offices the common rooms and corridors are placed around the green curved atrium and have a direct view of the surrounding Alps from the first floor.

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič

The façade membrane is inserted between the horizontal geometry of the concrete slabs and the emphasized aluminium verticals. The latter are a clear reflection of the structural design, most clearly seen on the south wing facade which incorporates the shape of a three-meter high Vierendel carrier.

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič

Structural axes that are reflected on the façade along with the locations of window openings correspond to the organization of offices. Together they form a seemingly random composition of the façade cladding that mimics the rhythm of trunk verticals in the nearby forest. Source by Arhitektura Krušec d.o.o.

NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
  • Location: Brdo pri Kranju, Slovenia
  • Architects: Arhitektura Krušec
  • Architects-In-Charge: Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič
  • Collaborators: Ognen Arsov, Nina Bobinac, Jurij Nemec
  • Landscape architecture: Studio AKKA
  • Client:NogometnazvezaSlovenije
  • Area: 43000 m2
  • Gross Floor Area: 1220 m2
  • Net floor area: 980 m2
  • Invited competition: 2012 (1st prize)
  • Construction: 2014-2016
  • Photographs: Miran Kambič, Courtesy of Arhitektura Krušec
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Photo © Miran Kambič
NZS Headquarters
Site Plan
NZS Headquarters
Ground Floor Plan
NZS Headquarters
First Floor Plan
NZS Headquarters
Diagram
NZS Headquarters
Diagram
NZS Headquarters
Diagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *