Container-Yard by ITA Architecture

Container-Yard

Container-Yard
Image © ITA Architecture

The building is located in a strategic location. All the surrounding buildings basicaly have a coutyard scheme and they are the extrusion of their site.

Container-Yard
Image © ITA Architecture

The general construction rules allow only this kind of situation so the aim of the project was to find out a solution, made on this scheme, that was 2.0 in terms of sustainability.

Container-Yard
Image © ITA Architecture

The new courtyard building is designed shifting one side in order to create a cantilevered volume that allows to have a main entrance and a covered dropoff area. Instead to have a private couryard this solution allows to enjoy the “inner” space with the city creating a new plaza for events.

Container-Yard
Diagram

Lifting the volume, this one can receive sunlight, otherwise hidden from the building in front of it.In this way a typical self-referential architecture scheme starts to talk with the context offering its most important character to the citizens.

Container-Yard
Site Plan

The shape of the volume allows to limitate the structural needs because the 4 layers of glass (inner and outer) contribute in the static of the building. Source by ITA Architecture.

Container-Yard
Elevation
  • Location: Portland, Maine, USA
  • Architect: ITA Architecture
  • Status: Competition
  • Year: 2016
  • Images: Courtesy of ITA Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *